• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STANOVI SVE SKUPLJI: U Beogradu cena 25% veća

Izvor Tanjug

Cena stambenog kvadrata u Beogradu skočila je za 25 procenata u proteklih pet godina što nije obeshrabrilo oko deset hiljada građana da krov nad glavom protekle godine pronađu upravo u glavnom gradu.

"Više od 7.000 stanova je prodato u Beogradu u prva tri kvartala 2017. godine što ukazuje da će do kraja prošle godine prodaja biti na nivou od preko 10.000 nepokretnosti, što odgovara prosečnom broju prodatih stanova u Beogradu u prethodnih godina za Beograd", kaže za Tanjug direktor agencije Old Rojal Sistem, Milić Đoković.

U odnosu na metropole ipak jeftino

Iako su cene kvadrata u Srbiji visoke u odnosu na primanja građana, one su ipak niže u odnosu na metropole slične veličine u Evropi, kao što su Beč ili Prag.

Rast stambenog tržišta u Beogradu nastavljen je i u drugoj polovini 2017. godine, a prema istraživanju agencije Old Rojal Sistem koja se bavi i analizom trendova na tržištu nepokretnosti u Srbiji, stanovi prosečno poskupljuju oko 5% odsto godišnje.

RASTU CENE: Evo koliko košta kvadrat u Beogradu

"Pre pet godina tržište je bilo u najžešćoj krizi, bilo je mnogo manje gradnje i prometa, a cene su bile oko 25 procenata manje nego što su danas. Potražnja za stambenim jedinicama u Beogradu i dalje je velika, imajući u vidu da broj prodatih stanova značajno prevazilazi broj izgrađenih stanova",kaže Đoković.

Tanjugu je u Republičkom zavodu za statistiku rečeno da prosečna površina prodatih stanova u Beogradu u prvoj polovini protekle godine iznosi 62 kvadrata,a najveća ugovorena cena po kvadratu u tom periodu iznosila je 217.701 dinara i kupljen je u Beogradu, kažu u Zavodu.

"Jaka tražnja za stanovima zadržala se u prethodna četiri kvartala, jer, pored velikih stambenih projekata u izgradnji, nekoliko značajnih projekata je najavljeno i u narednom periodu, a to je ohrabrilo investitore da ulažu u nove stambene projekte", kaže Đoković.

"Pukli" Dedinje i Arena: Evo šta je sada LUX

Cena novogradnje u Beogradu, prema istraživanju agencije, kreću se od 900 evra po kvadratu za stan u Železniku i Rakovici do 3.000 evra za Dedinje i čak 3.500 evra za kvadrat na Starom Gradu.

S druge strane, stari kvadrati vrede od 650 evra, za koliko se prodaju u Sremčici, dok na Banjici vrede 1.050 do 1.200 evra. Na Dedinju se cene kreću od 1.700 do 2.000 evra za kvadrat na Starom Gradu, dok je čak 3.000 evra potrebno izdvojiti za kvadrat stare "luks" gradnje u strogom centru Beograda.

U Srbiji je stan "kapitalna investicija" i kupuje se od ušteđevine, uz finansijsku "injekciju" porodice ili kreditima banaka.

Dug period otplate kredita, međutim, nije obeshrabrilo više od sedam hiljada kupaca koji su u prva tri kvartala prošle godine kupili stanove u prestonici, a potpuni podaci o prodaji protekle godine još uvek se obrađuju.

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Braske

Cuj nemaju, pa tih 10000 stanova je kupilo 0,8% beogradjana, spram broja dobro placenih i preplacnih malo

xNEMACx

A pazi ovo sto su izdvojili, ipak jeftiniji od evropskih metropola.. Haha.. Ok, kolike su plate u tim evropskim metropolama a kolike u Srbiji? Pa vi mozete da masirate samo glupe i naive, koja trubetina od drzave

Ja

Da li neko zna kolika je cena kvadrata u Zemunu?

special image