Posle ovog recepta pirinač više nećete gledati istim očima.
Pirinac nema neki specifinac ukus, ali ako mu dodate prave zacine, može postati obrok koji se pamti - ne samo zbog ukusa, vec i zbog toga što ce vam dati snagu, vitalnost, što ce probuditi vaš libido.
Ugljenihidrati koje sadrži, su sami po sebi izvor energije, ali kada im se dodaju zacini poput muskatnog orašcica, klincica, kardamoma i dumbira, postaje pravi prirodni afrodizijak.
Muskatni orašcic poznat je i kao "ženska vijagra" jer poboljšava cirkulaciju, a u kombinaciji sa cimetom, greje maše telo, što cini i dumbir. Klincic podstice strast, a kardamom daje snagu.
Ove zacine možete da iskoristite tako što cete ih dodati salatama, barenom ili grilovanom povrcu, cajevima, supama i corbama, a možete da probate i sledeci recept:
Prženi pirinac sa urmama
Potrebno:
- šoljica basmati pirinca
- dve i po šoljice vode
- 6 suvih urmi
- 2 suve smokve
- kašika orašastih plodova po želji (bademi, orasi ili semenke susama)
- prstohvat šafrana
- 1/4 kašicice kardamoma u prahu
- 1/4 svežeg rendanog dumbira
- 1/4 kašicice cimeta u prahu
- 1/4 cajne kašicice crnog bibera
- kašika gi putera, ali može i obicni, ili svinjska mast
- prstohvata soli
Priprema:
Smokve i urme operite i iseckajte na krupnije komadice. Pirinac operite i potopite 15 minuta u vodi. Bademe i drugo orašasto voce isecite na listice ili prutice i popržite na suvom tiganju, ili na sasvim malo masnoce (puteru ili masti), dok ne poprime lepu zlatnu boju. Stavite ih sa strane na tanjiric.
Prstohvat šafrana potopite 10 minuta u malo vode (jedna kašika), dok ne otpusti aromu i boju.
Na slaboj vatri otopite puter ili mast i dodajte opran i osušen pirinac. Pirinac pržite neprestano mešajuci, oko 5 minuta, a zatim dodajte sve zacine, smokve i urme, pa sve zajedno popržite još minut, neprestano mešajuci.
Dodajte vodu i šafran, i prokuvajte. Poklopite, smanjite vatru i pustite da dve lagano krcka. Nemojte sklanjati poklopac jer para ima važnu ulogu u kuvanju pirinca, savetuje "Alternativa za vas".
Kuvajte oko 15 minuta, dok se pirinac skroz ne omekša, zatim sklonite sa vatre i pustite da poklopljeno odstoji još 10 minuta.
Ovo jelo se služi u cinijama, ukrašemo laticama ruže, ali možete dodati i zrna nara koji je takode
prirodni, mediteranski afrodizijak.
Još sjajnih recepata pogledajte u: