• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simbol SSSR Kalašnjikov postao privatna fima

Izvor mondo.rs

Čuveni Kalašnjikov, ruski proizvođač pušaka koje se nalaze u svakom kutku sveta, od sada je većinski u rukama privatnih investitora.

Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila učešće s 51% na 25% u korist generalnog direktora Alekseja Krivoručka, koji je već privatni akcionar u fabrici oružja.

"Transakcija iznosi više od 1,5 milijardi rubalja (oko 21 miliona evra po sadašnjem kursu)", navela je ruska firma Kalašnjikov.

AK-47: "Kulturna robna marka Rusije" (FOTO)

Postepeno smanjenje udela ruske države dolazi u okviru promene unutar rukovodstva kompanije. Dolaskom privatnih investitora od 2013. godine izmenjen je imidž kompanije, koji je ponudio nove modele i proširio programe na odeću, noževe i suvenire.

Naglasak je stavljen na izvoz, uprkos američkim sankcijama i ukrajinskoj krizi.

SAMO GAZI: Kalašnjikov za razbijanje demonstracija

Kompanija Kalašnjikov saopštila je u januaru da će otvoriti 1.700 radnih mesta, što je povećanje broja radnika od 30%, kako bi odgovorila na veću potražnju za izvozom.

Mihail Kalašnjikov, koji je dizajnirao najpopularniju svetsku pušku "ak-47", preminuo je 2013. godine. Automatska puška koja je dobila ime po njemu napravljena je 1947. godine i omiljeno je oružje mnogih vojski, ali i svih svetskih boraca za slobodu, raznoraznih gerilaca i, naravno, terorista.

Mnoge istočne zemlje sveta pravile su svoju varijantu "kalašnjiova", od Kine do Srbije, u kojoj se danas čuvena automatska puška pravi u modernoj verziji  "m-21" po NATO specifikacijama.

Danas se "kalašnjikov" pravi i kod "zakletog neprijatelja" SSSR - u SAD.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image