• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić: Treba nam novi model rasta, ali i ljudi

Izvor MONDO/Agencije

Šta ima, a šta je još potrebno, regionu da bi ekonomski sustigao EU rekla je predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, danas na panelu premijera u okviru Investicionog samita Zapadnog Balkana u Londonu.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, učestvovala je danas na panelu premijera, u okviru Investicionog samita Zapadnog Balkana u organizaciji EBRD u Londonu.

Sa panela je premijerka poručila da je regionu potreban novi model ekonomskog rasta, zasnovan na većoj produktivnosti i investicajama, povećanju izvoza i jačanju privatnog sektora.

U obraćanju investitorima i privrednicima, premijerka Brnabić je rekla da je regionu potreban novi model ekonomskog rasta, zasnovan na većoj produktivnosti i investicijama, povećanju izvoza i jačanju uloge privatnog sektora.

Srbija najveći magnet

U regionu Zapadnog Balkana, najveći udeo direktnih stranih investicija je u Srbiji, naglasila je premijerka Brnabić. Strukturne reforme i unapređenje poslovne i investicione klime doprineli su visokoj stopi direktnih stranih investicija, koji su prošle godine iznosili 2,6 milijarde evra, što je za 27 odsto više u odnosu na godinu pre. Od 2000. do 2016. godine, ukupan iznos direktnih stranih investicija u Srbiji bio je veći u odnosu na ceo region (30,3 milijarde dolara u Srbiji od ukupno 55,5 milijardi dolara investicija u celom regionu).

"Jačanje političke i ekonomske saradnje doprineće boljoj poziciji regiona na globalnoj investicionoj mapi, a članstvo u EU zajednički je cilj svih u regionu", naglasila je Brnabić.
Ona je dodala da su regionu potrebne veće privatne investicije i povećanje izvoza kako bi se postigao održivi ekonomski rast, a posebno povećanje udela visoko tehnoloških proizvoda u izvozu.
Premijerka Brnabić govorila je o prioritetima Srbije, viziji i značaju regionalne saradnje i regionalnim projektima, i predstavila mogućnosti i povoljnosti ulaganja u Srbiji.
Brnabić je rekla da su potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, kao i podrška svih strana da Beograd bude sedište Sekretarijata Transportne zajednice, pokazali značaj projekata koji na najbolji način povezuju region.

Pored infrastrukturnih projekata, Brnabić je istakla značaj gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja treba da doprinese dugoročnoj energetskoj bezbednosti celog regiona.
O značaju tog projekta govori i činjenica da će se sufinansirati sredstvima iz IPA fondova u vrednosti oko 50 miliona evra.

Predsednica Vlade Srbije rekla je da su za privlačenje novih investicija, od ključne važnosti kompetentni i kvalifikovani ljudi. Upravo zato, jedan od prioriteta vlade je reforma obrazovnog sistema i obrazovanje za IT, što Srbiji daje šansu da postane vodeća snaga u IT sektoru u regionu.

Brnabić u Londonu, spremna za EBRD i Mej

"Budućnost regiona Zapadnog Balkana je u mladima i zato je njihovo povezivanje, kroz Regionalnu kancelariju za saradnju mladih, od izuzetnog značaja za jačanje dijaloga, saradnje, i očuvanja stabilnosti u regionu?, istakla je predsednica Vlade Srbije.
"Pored toga, drugi važan stub za održivi razvoj i napredak regiona je kultura, koja je uvek povezivala građane Zapadnog Balkana", rekla je Brnabić.
Investicioni samit u Londonu otvorili su predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti, Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja predsedava Savetu EU, i britanski ministar za digitalizaciju, kulturu, medije i sport Met Henkok.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

keja

Reprogramirati će...

Munze

Pa nema ljudi, svi odlaze, beze iz srbije. Ostace samo ovi vasi botovi

special image