• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar: Veće plate i penzije "kad bude uslova"

Izvor Tanjug

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da će biti "vrlo spreman" da podrži najave o povećanju plata i penzija "ako se za to steknu uslovi definisani zakonom". Sa MMF može odmah.

Ministar je, sa Biznis foruma na Kopaoniku, podsetio da za tako nešto mora da učešće ukupne mase državnih plata u procenjenom BDP-u ne bude veće od osam odsto, a penzija 11 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Predsednik: Veća plate i penzije "i pre očekivanog"

Vujović je za Radio-televiziju Srbije kazao da država treba da obezbedi dovoljno sredstava za povećanje plata i penzija, kao i svako privatno preduzeće za svoje zaposlene.

Od danas veće plate i penzije

Govoreći o rastu BDP-a, ministar je izrazio očekivanje da će biti veći od 3,5 odsto (koliko je procenio MMF) jer će kako je rekao, poljoprivreda i energetika doživeti ciklični oporavak.

"Ove godine za investicije je predviđeno 127 milijardi u budžetu i 180 milijardi u budžetu opšte države. Izazov je kako da pripremimo projekte do tog iznosa kao i da se oni realizuju po planu i da privatni sektor investira brže", kazao je Vujović.

ZA PRODUŽETAK ARANŽMANA SA MMF

Ministar finansija Vujović izjavio je da je on pristalica produžetka aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji bi služio kao podrška reformama i zbog kontinuiteta u poboljšanju privrednog rejtinga.

"Ja sam govorio da je profesionalna saradnja nešto što moramo da zadržimo, a u međuvremenu se pojavio jedan vrlo dobar instrument (PCI) koji podrazumeva koordinaciju politika koje nemaju finansije iza sebe", objasnio je Vujović.

Kako kaže, taj instrument podrazumeva dogovore i razgovore o reformama koje predstoje, dogovaranje mera, zakona i podzakonskih akata.

"Mi smo samo dva mala koraka do investicionog rejtinga. Mislim da je to nešto što bi Srbija morala da ostvari u narednih godinu, godinu i po dana, maksimalno dve godine", rekao je Vujović.

Kako je večeras rekao za RTS, delegacija MMF-a dolazi ove nedelje i razgovori počinju u ponedeljak 12. marta.

Komentari 57

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luka

Pa vi i dalje glasajte za SNS

Lazar

Povećanje plata i penzija će svakako biti

Laza

Bilo bi to sjajno

special image