• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pa, crni Trampe! Dug SAD veći od 21.000 milijardi$

Izvor MONDO/Tanjug

Državni dug SAD je prvi put u istoriji premašio cifru od 21.000 milijardi dolara, pokazali su najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija.

U septembru prošle godine, dug je dostigao 20.000 milijardi dolara, dok se 20. januara iste godine, kada je Donald Tramp preuzeo funkciju predsednika, kretao oko 19.900 milijardi dolara.

Ali, lako je Amerima

Ipak, ove dramatične brojke nisu i katastrofalne, jer su ipak u pitanju SAD, vodeća zemlja svetske ekonomije i vlasnik dolara - globalnog sredstava plaćanja. Tih 21.000 milijardi je "samo" oko 105 odsto američkog BDP-a (doduše, 2008. za vreme drugog mandata Džorđa Buša Mlađeg je to bilo na nivou samo 68 odsto), tako da su SAD u mnogo manjem problem nego, recimo, Srbija gde je javni dug nešto veći od 60 odsto BDP-a.

To znači da sada praktično svaki Amerikanac, koga prdstavlja vlada, duguje po tom osnovu više od 64.000 dolara. Ako se pogledaju samo oni građani koji plaćaju porez kao poreski obveznici, cifre su još veće - 173.550 dolara "po glavi".

Američki predsednik Donald Tramp je tada obećao da će "u roku od osam godina eliminisati javni dug", da bi prošlog meseca omogućio vladi neograničeno zaduživanje do 1. marta 2019. godine, navodi Raša tudej.

Očekuje se i da će poreski rezovi, zbog propisa koje je Tramp doneo u korist bogataša, u iznosu od 1.500 milijardi dolara i dvogodišnji dogovor o budžetu koji je usvojio Kongres, doprineti povećanju budžetskog deficita a time i javnog duga SAD, ocenjuje RT.

Sjedinjene Američke Države su, jedine nakon Britanske imperije, stvorile sistem daceo svet plaća njihovo postojanje. Tako je danas obveznica američkog Trezora najpouzdaniji financijski instrument.

Ako bi se to prekinulo, SAD bi moraleda štampaju dolare, što bi izazvalo visoku inflaciju, ali i poljuljalo dolar kao valutu svetske rezerve. Vrednost dolara i sve imovine izražene u njemu u svetu bi dramatično pala i pogodila sve one koji američke obveznice drže kao rezerve. A njih nije malo.

Prema stanju u decembru 2017. godine, Kina je posedovala američke državne obveznice vredne 1.200 milijardi dolara, Japan 1.100 milijardi, Irska 326 milijardi, pa slede i Velika Britanija, Saudijska Arabija, Indija... sve do Rusije, koja ima državnih papira SAD za 100 milijardi dolara.

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hey

Taj novac u suštini nije dug. To je novac koji je nastampan i pusten u opticaj. Ne duguju SAD nikome, samo tako iskazuju koliko su novca nastampali i zovu ga dug. Ukoliko novac udje u tokove a nije ničiji dug, to bi bio novac bez pokrića i stvorio bi inflaciju.

Mag

Da mu pošaljemo Vučića da reši problem?

Dff

@Mag 😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣

special image