Zubi, kvarni zubi
MONDO/Nataša Petrović 

Zubni karijes i dalje predstavlja zdravstveni problem koji je rasprostranjen u celom svetu.

Podaci pokazuju da od bolesti zuba pati 3,9 milijardi ljudi širom sveta, a više od 40 odsto globalne populacije se bori sa posledicama nelečenog propadanja zuba.

Kvarenje zuba je posledica demineralizacije zubne gleđi usled pojačanog lučenja kiseline u ustima, koja nastaje usled konzumiranja šećera i drugih ugljenih hidrata koje unosimo putem hrane i pića. Upravo zato se preterana konzumacija šećera dovodi u vezu sa zubnim karijesom.

Zašto su niskokalorijski zaslađivači dobri za održavanje zdravlja zuba

Za razliku od ugljenih hidrata, niskokalorijski zaslađivači se ne razlažu uz pomoć bakterija u ustima te nisu uzročnici karijesa i propadanja zuba.

Zamena šećera nisko-kalorijskim zaslađivačima može da pomogne da ljudi nastave da uživaju u slatkom ukusu u okviru ishrane koja neće oštetiti zdravlje zuba.

Evropska uprava za bezbednost hrane EFSA donela je zaključak u istraživanju iz 2011. godine u kome se ističe da "zaslađivači održavaju mineralizaciju zuba time što umanjuju njihovu demineralizaciju kada se konzumiraju umesto šećera".

Kako biste svakodnevno održavali dobre navike oralne higijene, uz redovne kontrole kod stomatologa, potrebno je da redovno perete zube, hranite se zdravo i smanjite unos šećera, a umesto njih koristite nisko-kalorijske zaslađivače.

Važno je i da se rešite loših navika poput pušenja i konzumiranja alkohola koji takođe utiču na propadanje zuba. Prevencija, rana dijagnostika i pravovremeno lečenje pomoći će da duže održite zdrave zube.