• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF nije Srbiji odobrio aranžman "čuvarkuća"

Izvor MONDO/Tanjug

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođena Džejmsom Roufom, nije postigla dogovor sa Vladom Srbije o novom aranžmanu "čuvarkući", saznaje Politika.


Očekuje se da će pregovori biti okončani u junu, a list navodi pozivajući se na nezvanične informacije, da je aranžman dogovoren samo u načelu, te da iz proceduranih razloga konačan dogovor sada ne može da bude postignut.

Glavni razlog je to, kako kaže izvor Politike, što Srbija posle ostavke Dušana Vujovića nema ministra finansija zbog čega Bord direktora MMF-a de može da odobri program koji se stručno zove instrument koordinacije politika (PCI).

Oko svega ostalog, pregovarači su se složili, ali je Vladi preporučeno da nađe pravni način kako će rešiti problem sa Zakonom o privremenom umanjenju penzija.

Zbog toga će se misija u Beograd ponovo vratiti u junu kako bi stavila tačku na pregovore koji su sada započeti.

Očekuje se da Srbija novog ministra finansija dobije u narednih 15 dana. Procedura ove finansijske institucije je takva da nekoj zemlji ne može da odobri program ako je ministar finansija u ostavci.

Povećanje penzija - linearno za osam odsto?

Razgovori sa srpskim vlastima su bili produktivni, postignut je sporazum o ključnim elementima novog programa, a kada bude imenovan novi ministar finansija tim Međunarodnog monetarnog fonda će se vratiti u Srbiju radi završetka razgovora o novom aranžmanu, poručio je danas šef Misije MMF Džejms Rouf.

"Tokom ove posete nastavili smo veoma produktivne razgovore sa vlastima o njihovom programu ekonomskih reformi koji bi podržao MMF putem Instrumenta za koordinaciju politika", naveo je Rouf u pisanoj izjavi na kraju dvonedeljne posete Srbiji povodom razgovora o novom nefinasijskom aranžmanu.

Dodaje da je potvrđena saglasnost o ciljevima politike, uključujući podsticanje bržeg i održivog rasta, očuvanje fiskalne discipline i finansijske stabilnosti, kao i ostvarivanje daljeg napretka u realizaciji ambicioznog programa strukturnih reformi radi daljeg poboljšanja životnog standarda stanovništva Srbije.

"Postigli smo sporazum oko ključnih elemenata novog programa i nameravamo da se uskoro vratimo u Srbiju da bismo priveli kraju razgovore kada bude imenovan novi ministar finansija".

Šef Misije MMF-a takođe ističe da nakon uspešnog završetka programa, koji je realizovan u periodu od 2015. do 2018. godine, ekonomija Srbije nastavlja da beleži dobre rezultate u pogledu stope rasta.

"Očekuje se da će rast dostići najmanje 3,5 procenata u 2018. godini, podstaknut potrošnjom, investicijama i izvozom. Uz podršku odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije, inflacija i dalje niska, i očekuje se da će dostići oko 2,0 procenta na kraju 2018. godine", konstatovao je Rouf.

Prema njegovim rečima, rezultati budžeta za prvi kvartal 2018. ukazuju na još jednu godinu u kojoj bi mogao da se ostvari fiskalni suficit.

"Zahvaljujemo se vlastima Srbije na gostoprimstvu i saradnji. Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim bivšem ministru finansija Dušanu Vujoviću na odličnoj saradnji tokom uspešne realizacije srpskog programa fiskalnog prilagođavanja i reformi u periodu 2015-18. godine", poručio je Rouf na kraju.

Nakon ove posete, kako se precizira u saopštenju, neće uslediti rasprava na Izvršnom odboru Fonda.

Tim MMF-a je boravii u poseti Beogradu od 7. do 18. maja 2018. godine.

Tagovi

Komentari 35

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Teodora

Povecanje plata i penzija bi dovelo do bolje atmosfere u Srbiji.

Gagi

@Teodora Ajde.

Patriota

@Teodora Ma sta kazes?

special image