• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Leto u Kinoteci - pogledajte program!

Izvor mondo.rs

Domaći i strani kultni filmovi, ili nova ostvarenja o kojima će se tek pričati, u julu i avgustu u Jugoslovenskoj kinoteci.

U julu i avgustu sledi Letnji program sa listom naslova koji su privlacili najvece interesovanje publike u protekloj sezoni.

U Svecanoj sali Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici od 18. do 24. juna na programu je tematski ciklus ’68. na filmu. Praticemo na koji su se nacin domaci i strani filmski autori bavili burnim dogadajima iz 1968. godine i njihovim uticajem na promenu društvene klime, neposredno nakon studentske pobune, ali i decenijama kasnije.

MONDOPop - vaša omiljena filmska emisija!

Program zapocinje kontroverznim filmom "Plasticni Isus" (1971) u režiji Lazara Stojanovica. Iz domace produkcije uvršteni su i "Rani radovi" (1969) Želimira Žilnika, "Mlad i zdrav kao ruža" (1971) Jovana Jovanovica, "Varljivo leto ’68." (1984) Gorana Paskaljevica i "Tajvanska kanasta" (1985) Gorana Markovica.

Svetsku kinematografiju u ovom ciklusu predstavljaju britanski film "Kad bi…" (1968) Lindsija Andersona, americki "Kota Zabriski" (1970) Mikelandela Antonionija i "Kosa" (1979) Miloša Formana, kao i britansko-francusko-italijanska koprodukcija "Sanjari" (2003) Bernarda Bertolucija.

Ciklus Velikani svetskog filma od 27. juna do 1. jula prikazuje devet igranih filmova slavnog americkog glumca Kerija Granta, iz perioda od 30-ih do 50-ih godina prošlog veka, kao i jedan dugometražni dokumentarac o njemu – "Prica o Keriju Grantu" (2017) u režiji Marka Kidela.

Retrospektivu otvara "Plavokosa Venera" Jozefa fon Šternberga, film u kojem je partnerka Kerija Granta bila Marlen Ditrih. Gledacemo i njegove role u filmovima Alfreda Hickoka "Ozloglašena", sa Ingrid Bergman i "Drž’te lopova", sa Grejs Keli, zatim "Arsenik i stare cipke" Frenka Kapre, "Majmunska posla" Hauarda Hoksa, sa Merilin Monro…

U Muzeju kinoteke 18. juna se nastavlja Beogradski filmoplov 1944-1963. Autor knjige o bioskopskom repertoaru iz prvih decenija posle Drugog svetskog rata Slobodan Arandelovic ovog meseca preporucuje evropske filmove "Bel Ami" (1955) Luja Dakena, "Profesor Mamlok" (1961) Konrada Volfa i "Vecita nevesta" (1953) Ralfa Smarta.

Program Filmsko naslede: Nemacka/Francuska/Srbija održava se od 19. do 21. juna i donosi tri filma dnevno – po jedan iz svake zemlje. Tako se prvog dana prikazuju "Specijalno vaspitanje" (1977) Gorana Markovica, "Obecanje" (1995) Margarete fon Trota i "U srcu laži" (1999) Kloda Šabrola.

Stalni program Šok koridor predstavlja… ovog meseca posvecen je britanskom reditelju Frediju Fransisu. Kao direktor fotografije Fransis je dobio Oskara za film "Sinovi i ljubavnici" (1960) Džeka Kardifa. Smatrajuci da je dostigao vrhunac u snimateljskoj profesiji, odlucio je da se posveti režiji, a taj deo njegove karijere obeležio je horor žanr. Za ovu priliku odabrano je šest filmova koji su na repertoaru 25. i 26. juna – "Vrt mucenja" (1967), "Price iz grobnice" (1972), "Frankenštajnovo zlo" (1964) i drugi.

Tokom juna u programu Secanje na… bice prikazani i filmovi nedavno preminulih umetnika. Medu njima su glumice Lejla Abašidze, Ana Marija Ferero, Suzan Anspak i Margo Kider, kao i reditelji Lucijan Pintilije, Ðanfranko Parolini, Vinsent Makeviti, Nelson Pereira dos Santos, Juraj Herc i Aleksandar Askoljdov.

Od 27. juna do 1. jula Muzej Kinoteke u Kosovskoj ulici bice domacin 47. Revije filmskog stvaralaštva dece i omladine.

U julu i avgustu projekcije ce se održavati samo u novom zdanju Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Za 2. jul u programu Dani egipatskog filma najavljeno je ostvarenje "Dan u Kairu" (2014) reditelja Amira Ramzesa, a za 3. jul gostovanje Pjera Merejekovskog, sa predavanjem i projekcijama filmova tog francuskog multimedijalnog umetnika.

Od 4. do 8. jula održavaju se Dani ruskog filma. Program ce biti objavljen naknadno.

Letnji program Kinoteke pocinje 9. jula. Odabrano je oko 60 filmova koje su gledaoci najviše tražili prethodnih meseci, a prikazivace se na po dve projekcije dnevno (od 18 i od 20,30 casova) do 9. avgusta. Oni koji su u to vreme na odmoru van Beograda imace još jednu priliku da "uhvate" omiljeni naslov, jer ce cela lista biti reprizirana, obrnutim redosledom, do 9. septembra.

Ovaj izbor nudi šetnju kroz istoriju svetske kinematografije – od klasika kao što su "Gradanin Kejn" Orsona Velsa ili "Kazablanka" Majkla Kertiza iz 40-ih godina do dela kultnih autora novijeg doba kao što su "Visoke potpetice" Pedra Almodovara ili "Fargo" brace Koen.

Tu su i "Pomracenje" Mikelandela Antonionija, "Grk Zorba" Mihalisa Kakojanisa, "Paklena pomorandža" Stenlija Kjubrika, "Lift za gubilište" Luja Mala, "Marni" Alfreda Hickoka, "Neprilagodeni" Džona Hjustona, "Rozmarina beba" Romana Polanskog, "Kabare" Boba Fosija, cela trilogija "Tri boje" Kšištofa Kješlovskog, "Let iznad kukavicjeg gnezda" Miloš Formana i niz drugih filmova neprolazne vrednosti.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DejanCA

Tuzno je, sto ovakve klasike, na filmskom platnu, mozemo videti samo u Beogradu :(

SERIJE