Ako vam je uopšte trebao razlog...
Dobra vest za pivopije! Pivo je dobro za zdravlje, naravno, ako se ne pije u preteranim kolicinama. Imajte na umu da nikako nije dobro da popijete više od šest krigli nedeljno - sve više od toga se smatra preteranim i povecava rizik od srcanih bolesti, srcanog udara, bolesti jetre i nekih vrsta kancera.
Ali, ako u pivu uživate umereno, onda ono ima sledece dobre efekte na zdravlje.
1. Štiti srce
Caša pivo dnevno smanjuje rizik od srcanih bolesti za trecinu, sudeci prema strucnjacima sa Mediteranskog neurološkog instituta u Italiji.
Studija u kojoj je ucestvovalo više od milion žena i muškaraca pokazala je da osobe koje umereno konzumiraju pivo imaju 42 odsto manji rizik od srcanih bolesti u odnosu na one koji uopšte ne piju.
Za najbolju zaštitu strucnjaci savetuju konzumiranje caše piva od pet odsto alkohola svakog dana.
Inace, to nije jedina studija koja je utvrdila da je pivo dobro za srce.
Rezultati studije predstavljeni na okupljanju Americkog udruženja za srce 2016. pokazali su da kod ljudi koji umereno piju pivo najsporije opada nivo dobrog holesterola i da su bolje zašticeni od srcanih bolesti.
2. Sprecava dijabetes
Osobe koji piju tri do cetiri puta nedeljno izložene su manjem riziku obolevanja od dijabetesa, u poredenju sa onima koji nikad ne piju, pokazala je studija Evropske asocijacije za izucavanje dijabetesa.
Oni koji su konzumirali pivo do šest puta nedeljno bili su izloženi 21 odsto manje riziku obolevanja od šecerne bolesti.
Druga studija Harokopio univerziteta u Atini analizirala je 1.500 muškaraca i utvrdila da mali svakodnevni unos piva više nego dvostruko smanjuje rizik od dijabetesa, posebno kod onih koji se zdravo hrane.
Pivo, kažu strucnjaci, sprecava da se nivo šecera u krvi mnogo poveca i poboljšava odgovor tela na insulin.
3. Dobro je za mozak
Silikoni u pivu pomažu mozgu da se zaštiti od razlicitih komponenti koje se talože i dovode do opadanja moždanih funkcija.
Istraživaci sa Lojola univerziteta u Cikagu su otkrili da ljudi koji umereno piju pivo imaju 23 odsto manje šanse da obole od Alchajmera.
Vodeci autor studije Edvard Nifsi kaže da umereno konzumiranje može da ima dobre efekte na zdravlje, ali da to "ipak nije savet onima koji uopšte ne piju alkohol da pocnu to da rade".
Inace, pod umerenim konzumiranje alkohola se smatra naviše dva alkoholna pica dnevno za muškarce i jedno za žene.
Sa druge strane, prekomerno konzumiranje alkohola - tri do pet pica dnevno - povezano je sa vecim rizikom obolevanja od Alchajmera.
Druga studija je pokazala da osobe koje povremeno piju pivo za 30 odsto brže slažu pazle nego oni koji ne piju uopšte.
4. Jaca kosti
Za to su zaslužni silikoni, isti oni koji štite mozak. Silikoni u pivu pomažu u jacanju kosti, pokazala je studija objavljena u Internacionalnom žurnalu endokrinologije.
Druga studija je pokazala da muškarci koji piju jedno ili najviše dva piva dnevno imaju vecu gustinu kostiju nego u odnosu na one koji ne piju. Ali, ako pijete previše piva, kosti postaju slabije, zato budite umereni!
5. Štiti od bolesti
Studije pokazuju da pivo pomaže u ublažavanju zapaljenja u telu. Zašto je to tako važno? Jer je zapaljenje uzrok mnoštva bolesti. Istraživanje je pokazalo da je zapravo hmelj u pivu "lekovit", tj. da ima antizapaljenska svojstva.
Još jedna odvojena studija je dokazala da pivo ili dva dnevno mogu da pomognu imunitetu da se izbori sa infekcijama.
6. Cuva pluca
Povremeno i umereno konzumiranje piva štiti vaša pluca. Istraživanje je pokazalo da ljudi koji umereno piju bolje prolaze na testovima disanja nego oni koji nikada ne piju.
Oni koji piju manje od dva piva dnevno takode su 20 odsto manje izloženi riziku od razvoja bolesti pluca u odnosu na one koji ne piju.
Japansko istraživanje je pokazalo da hmelj u pivu pomaže u borbi protiv prehlada i infekcija pluca.
7. Snižava krvni pritisak
Kao što smo rekli, pivo je dobro za srce, a može i da pomogne u snižavanju krvnog pritiska.
Istraživanje u kojem je ucestvovalo 70.000 žena starosti izmedu 25 i 42 godine je pokazalo da one koji piju pivo umereno imaju niži krvni pritisak u odnosu na one koji u umerenim kolicinama piju vino ili neki drugi alkohol.
Ali, sve što je više od umerenog kada je rec o alkoholu povežava rizik od visokog krvnog pritiska i bolesti koje se povezuju sa tim.
8. Štiti bubrege
Ako ste ikada osetili kakav bol uzrokuje kamen u buburegu, ova vest ce vas obradovati – pivo sprecava formiranje kamena.
Naucnici iz Finske su otkrili da svako pivo koje covek popije smanjuje rizik formiranja kamena u bubregu za 40 odsto.
Nije sasvim jasno zašto, ali se veruje da je povezano sa vecim unosom tecnosti koja tera bubrege da više rade.
Naucnici takode veruju da hmelj usporava oslobadanje kalcijuma u telu, koji je odgovoran za formiranje kamena u bubregu.
9. Hranljivo je
To, naravno, ni u kom slucaju ne znaci da treba da zamenite hranu pivom, ali ono zaista sadrži neke nutrijente.
Jedna studija je pokazala da pivo sadrži više proteina i vitamina B nego vino, te da je zbog toga bolji izbor.
Osim toga, pivo sadrži istu kolicinu antioksidansa kao vino. Ali, sadrži i nijacin, koji je dobar za kosu i kožu i vlakna koja su dobra za rad creva.
10. Dobro je za zube
Sigurno vec znate da alkohol generalno i nije dobar za zuber jer ostavlja fleke, ali pivo zapravo pomaže da zubi ostanu beli.
Razlog za to je što sprecava rast bakterija koje se formiraju na zubima. Eksperti su testirali pivo na bakterijama koje formiraju biofilm koji dovodi do pojave karijesa i bolesti desi, i otkrili da ovo alkoholno pice blokira aktivnost tih bakterija. Takode, pivo sprecava rast tih bakterija.
Eto, sad možete mirne duše da popijete cašu piva... Živeli!