Dobra vest za pivopije! Pivo je dobro za zdravlje, naravno, ako se ne pije u preteranim količinama. Imajte na umu da nikako nije dobro da popijete više od šest krigli nedeljno - sve više od toga se smatra preteranim i povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog udara, bolesti jetre i nekih vrsta kancera.

Ali, ako u pivu uživate umereno, onda ono ima sledeće dobre efekte na zdravlje.

1. Štiti srce

Čaša pivo dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti za trećinu, sudeći prema stručnjacima sa Mediteranskog neurološkog instituta u Italiji.

Studija u kojoj je učestvovalo više od milion žena i muškaraca pokazala je da osobe koje umereno konzumiraju pivo imaju 42 odsto manji rizik od srčanih bolesti u odnosu na one koji uopšte ne piju.

Za najbolju zaštitu stručnjaci savetuju konzumiranje čaše piva od pet odsto alkohola svakog dana.

Inače, to nije jedina studija koja je utvrdila da je pivo dobro za srce.

Rezultati studije predstavljeni na okupljanju Američkog udruženja za srce 2016. pokazali su da kod ljudi koji umereno piju pivo najsporije opada nivo dobrog holesterola i da su bolje zaštićeni od srčanih bolesti.

2. Sprečava dijabetes

Osobe koji piju tri do četiri puta nedeljno izložene su manjem riziku obolevanja od dijabetesa, u poređenju sa onima koji nikad ne piju, pokazala je studija Evropske asocijacije za izučavanje dijabetesa.

Oni koji su konzumirali pivo do šest puta nedeljno bili su izloženi 21 odsto manje riziku obolevanja od šećerne bolesti.

Druga studija Harokopio univerziteta u Atini analizirala je 1.500 muškaraca i utvrdila da mali svakodnevni unos piva više nego dvostruko smanjuje rizik od dijabetesa, posebno kod onih koji se zdravo hrane.

Pivo, kažu stručnjaci, sprečava da se nivo šećera u krvi mnogo poveća i poboljšava odgovor tela na insulin.

3. Dobro je za mozak

Silikoni u pivu pomažu mozgu da se zaštiti od različitih komponenti koje se talože i dovode do opadanja moždanih funkcija.

Istraživači sa Lojola univerziteta u Čikagu su otkrili da ljudi koji umereno piju pivo imaju 23 odsto manje šanse da obole od Alchajmera.

Vodeći autor studije Edvard Nifsi kaže da umereno konzumiranje može da ima dobre efekte na zdravlje, ali da to "ipak nije savet onima koji uopšte ne piju alkohol da počnu to da rade".

Inače, pod umerenim konzumiranje alkohola se smatra naviše dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene.

Sa druge strane, prekomerno konzumiranje alkohola - tri do pet pića dnevno - povezano je sa većim rizikom obolevanja od Alchajmera.

Druga studija je pokazala da osobe koje povremeno piju pivo za 30 odsto brže slažu pazle nego oni koji ne piju uopšte.

4. Jača kosti

Za to su zaslužni silikoni, isti oni koji štite mozak. Silikoni u pivu pomažu u jačanju kosti, pokazala je studija objavljena u Internacionalnom žurnalu endokrinologije.

Druga studija je pokazala da muškarci koji piju jedno ili najviše dva piva dnevno imaju veću gustinu kostiju nego u odnosu na one koji ne piju. Ali, ako pijete previše piva, kosti postaju slabije, zato budite umereni!

5. Štiti od bolesti

Studije pokazuju da pivo pomaže u ublažavanju zapaljenja u telu. Zašto je to tako važno? Jer je zapaljenje uzrok mnoštva bolesti. Istraživanje je pokazalo da je zapravo hmelj u pivu "lekovit", tj. da ima antizapaljenska svojstva.

Još jedna odvojena studija je dokazala da pivo ili dva dnevno mogu da pomognu imunitetu da se izbori sa infekcijama.

6. Čuva pluća

Povremeno i umereno konzumiranje piva štiti vaša pluća. Istraživanje je pokazalo da ljudi koji umereno piju bolje prolaze na testovima disanja nego oni koji nikada ne piju.

Oni koji piju manje od dva piva dnevno takođe su 20 odsto manje izloženi riziku od razvoja bolesti pluća u odnosu na one koji ne piju.

Japansko istraživanje je pokazalo da hmelj u pivu pomaže u borbi protiv prehlada i infekcija pluća.

7. Snižava krvni pritisak

Kao što smo rekli, pivo je dobro za srce, a može i da pomogne u snižavanju krvnog pritiska.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 70.000 žena starosti između 25 i 42 godine je pokazalo da one koji piju pivo umereno imaju niži krvni pritisak u odnosu na one koji u umerenim količinama piju vino ili neki drugi alkohol.

Ali, sve što je više od umerenog kada je reč o alkoholu povežava rizik od visokog krvnog pritiska i bolesti koje se povezuju sa tim.

8. Štiti bubrege

Ako ste ikada osetili kakav bol uzrokuje kamen u buburegu, ova vest će vas obradovati – pivo sprečava formiranje kamena.

Naučnici iz Finske su otkrili da svako pivo koje čovek popije smanjuje rizik formiranja kamena u bubregu za 40 odsto.

Nije sasvim jasno zašto, ali se veruje da je povezano sa većim unosom tečnosti koja tera bubrege da više rade.

Naučnici takođe veruju da hmelj usporava oslobađanje kalcijuma u telu, koji je odgovoran za formiranje kamena u bubregu.

9. Hranljivo je

To, naravno, ni u kom slučaju ne znači da treba da zamenite hranu pivom, ali ono zaista sadrži neke nutrijente.

Jedna studija je pokazala da pivo sadrži više proteina i vitamina B nego vino, te da je zbog toga bolji izbor.

Osim toga, pivo sadrži istu količinu antioksidansa kao vino. Ali, sadrži i nijacin, koji je dobar za kosu i kožu i vlakna koja su dobra za rad creva.

10. Dobro je za zube

Sigurno već znate da alkohol generalno i nije dobar za zuber jer ostavlja fleke, ali pivo zapravo pomaže da zubi ostanu beli.

Razlog za to je što sprečava rast bakterija koje se formiraju na zubima. Eksperti su testirali pivo na bakterijama koje formiraju biofilm koji dovodi do pojave karijesa i bolesti desi, i otkrili da ovo alkoholno piće blokira aktivnost tih bakterija. Takođe, pivo sprečava rast tih bakterija.

Eto, sad možete mirne duše da popijete čašu piva... Živeli!