• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nas i Kineza...": S dina karticom u 160 zemalja

Izvor Tanjug

Narodna banka Srbije (NBS) i najveća kineska korporacija za kartična plaćanja Čajna junionpej (China UnionPay, CUP) potpisuju ugovor o saradnji koji će omogućiti da se srpskom "dina karticom" plaća u 160 zemalja sveta.

S druge strane, kineski državljani moći će dok borave u Srbiji da podižu novac sa bankomata svojim karticama, kao i da plaćaju robu i usluge, kaze za Tanjug generalni direktor Sektora za platni sistem NBS, Dragana Stanić.

"Cilj te saradnje je, pre svega, da se omogući prihvatanje kartica CUP-a na teritoriji Srbije na mreži bankomata i POS uređaja tako da kineski turisti mogu slobodno da plaćaju u Srbiji sa instrumentom kojim raspolažu i kojim plaćaju u svojoj zemlji", kaže Stanićeva.

VAŽNO: Ako vam ukradu platnu karticu...

Saradnja sa kineskim gigantom, koji je ujedno i najbrže rastući kartičarski sistem na svetu i jedan od tehnološki najnaprednijih sistema koji postoje, omogućiće našoj "dini" da koristi kinesku tehnologiju beskontaktnog plaćanja, kao i plaćanje na internetu.

Ministar Mali preuzeo svoju "dinu"

Ministar finansija Siniša Mali preuzeo je danas "dina karticu", koju će u narednom period imati svi građani, čime, kako je rekao, kao ministar pruža podršku domaćoj platnoj kartici, koja i puni budžet Srbije. Mali je podvukao da je kartica besplatna - ne postoje ni mesečne, ni kvartalne provizije, ali i da se provizija smanjuje šest puta prilikom upotrebe Dine, što je važno za građane, ali i trgovce i zanatlije.

"Drugi cilj ove saradnje je da se napravi zajednička kartica, Dinakarda i Čajna junionpeja, koja će onda omogućiti 'dini' kao nacionalnoj platnoj kartici da može da se koristi na celokupnoj mreži CUP-a koja postoji u preko 160 zemalja i da se njome plaća bilo gde u svetu", ističe Stanićeva.

Ugovor sa kineskom stranom se, kaže, potpisuje upravo ovih dana dok je Memorandum o saradnji potpisan pre par meseci, "i sada se kreće u tehničku implementaciju svega što je dogovoreno".

RENESANSA DINA KARTICE

Da se značajne promene dešavaju po pitanju "dina kartice" i načina na koji će od sada ona biti korišćena, podseća Stanićeva, pokazuju i nedavne izmene Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija.

Korisnici koji već koriste platne kartice, a nemaju "dinakard", dobiće srpsku karticu kada im "istekne" ona koju imaju u stranoj banci koja posluje u Srbiji, a moći ce, pored domaće, da uzmu ponovo karticu banke u kojoj imaju račun.

Jedan od najbitnijih razloga za takvu odluku zakonodavca je činjenica da se 87 odsto transakcija platnim karticama u našoj zemlji obavlja preko platnih sistemima koji se nalaze u inostranstvu kao i zbog toga što Srbija nema pravo uvida u njihovo funkcionisanje.

"To je značajan sistemski rizik i zato je bilo neophodno preduzeti meru kojom će se obezbediti pouzdano funkcionisanje platnog sistema", dodaje Stanićeva.

Svi građani koji imaju račun u nekoj od banaka će od 17. avgusta imati pravo na besplatnu "dina karticu", ali banke nemaju obavezu da izdaju "dinu" klijentima sve dok im ne istekne postojeća kartica koju su dobili od tih banaka.

Sa platnim karticama u Evropu

"Banka ne mora da vam daje 'dinu' do trenutka dok vam ne istekne postojeća kartica. NBS se opredelila za takav model da se ne bi ođednom stvorio veliki pritisak da se zamene sve kartice jer bi to stvorilo velike gužve, a upitanju je obiman posao".

SPAS ZA MALE TRGOVCE

Cilj zakona koji je nedavno usvojen u Skupštini je snižavanje visokih troškova kartičnih plaćanja, odnosno međubankarske naknade koja u našoj zemlji prosečno iznosi oko 1,1 do 1,2 procenta, pa i preko dva procenta.

Ideja je da se rasterete trgovci koji su svoje troškove prebacivali na cenu robe i usluga, a na kraju su "deblji kraj" izvlačili građani.

"Činjenica je da su do sada svi ti troškovi bili prevaljivani na trgovca, a trgovac je onda to prevaljivao na cenu robe i usluga i onda smo to plaćali svi", napominje Stanićeva.

Prema analizama NBS, trošak bankarskog sektora prema internacionalnim kartičnim sistemima za 2017. godinu iznosi preko 30 miliona evra, što znači da je samo u poslednje tri godine oko 100 miliona evra izašlo iz naše zemlje.

"Kada plaćate 'dina karticom', za prosečnu transakciju od 1.800 dinara koliko iznosi za srpsko tržište, trošak je 2,16 dinara koji je praktično preko NBS priliv za budžet Srbije, dok je trošak prema dva najveća kartičarska brenda koji se koriste u našoj zemlji za tu istu transakciju 8,2 odnosno 12 dinara, a koji su direktan odliv finansijskih sredstava iz naše zemlje", objasnila je Dragana Stanić za Tanjug.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr. Mr. Nesa

Prvi, provizija za male.trgovce je od 2,3% do 2,7%. 2,5% na 1800 dinara je 45 dinara, ne 8 ili 12 dinara. Mozda je provizija manja za velike sisteme, ali za male radnje je min. 2,3% , a malih radnji je i najvise u kojima se koriste kartice...

Ej

Da se ne lazemo bez kešonija nema ništa imaš keš kupuješ nemaš ne kupuješ tako barem ja to vidim a to kartice to su po meni izmialili da prate narod sta gde i kako kupuje da donosi banci profit da ljudi vise trose uvek je lakse provuci karticu i uci u minus nego pustiti kes iz ruke ....itd a ko voli neka koristi .

novosadjanIN

Jos jedan vise namet za gradjane da bi im izvukli lovu,a kartica ne funkcionise imilion peripetija koje treba da srede da bi se koristila kao kartice ostalih stranih banaka. Koja dina bre,smejurija,ali objasnice ivde vec ekonomisti to,a do tad norvezani izbacuju i kartice iz upotrebe.

special image