• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo u Beogradu- POMEN za Burdejna (FOTO, VIDEO)

Autor Tijana Dušej Ristev

"Ljudi teže tome da upoznaju i shvate druge narode i kulture. A najbolji način da do toga dođe je da zajedno obeduju".

 Održan pomen Entoniju Burdejnu u Beogradu Izvor: MONDO, YouTubescreenshot/NoReservations

Ova rečenica možda najbolje opisuje sve emisije Entonija Burdejna, ali i njegovu životnu filozofiju koju su prihvatili milioni ljudi širom sveta, čak i ovde kod nas u Beogradu.

Grupa entuzijasta i poštovalaca rada slavnog kuvara, odlučila je da oda pomen Burdejnu, na način koji bi mu se sigurno dopao, uz zanimljivo spremljenu večeru, piće i rokenrol.

Pogledajte galeriju.

U jednoj kafanici na Vračaru, krčkao se crni pasulj sa kobajama, brazilska fežoada uz dodatak svinjskih ušiju i repova. Salčići su već bili servirani, a kao starter predloženo mi je da ih probam uz "rolat od svinjskih glava" ("Porchetta di Testa"). Nakon toga, usledilo je apsolutno oduševljenje sa fantastičnim "povuci jagnje", odnosno cepkanom (pulled) jagnjetinom u krckvom hlebu sa crvenim kupusom. I za kraj, slatki salčići sa domaćim džemom od kajsija i začinima. Sve sami Entonijevi favoriti...

Dok sam mezila ove specijalitete, slušala sam kako su momci koji su organizovali ovaj pomen, uopšte došli na ideju da nešto ovako prirede.

"Burdejn je spajao nespojivo. Za njega su raspad i prefinjenost bile ista strana medalje, a ljude i njihove priče je uvek stavljao ispred fensi restorana i Mišelin zvezdica. Bio je čovek koji nas je uvek inspirisao u kujni, ali pre svega nas je terao da potražimo više od života", priča za MONDO Leonid Ristev, jedan od organizatora, koji kako kaže "uživa da hrani ljude", a inače nije profesionalni kuvar.

Njegov kolega Dragutin Nenezić kaže da Entoni Burdejn za sve nas predstavlja "potvrdu velike istine, da svako treba da bude ono što jeste i da ne treba da beži od toga, da se ne stidi svojih mana, što bi prevedeno u kulinarski svet značilo da nema stida zbog svinjske glave, salčića i raznih stvari koje su stavljene u pasulj".

Odziv Beograđana bio je fantastičan, pa je kroz malu kuhinju u Lozničkoj ulici "protutnjalo" preko sto ljudi, ujedinjenih oko iste ideje.

Besplatna hrana

Specijaliteti koje je i sam Burdejn obožavao, servirani su za "dž".

"Bio sam baš tužan kada sam čuo šta se dogodilo. Zbog njega sam i zavoleo svoj posao i za to sam mu beskrajno zahvalan", kaže Prle koji drži mesaru na jednoj beogradskoj pijaci i koji je čuo od mušterija da će se Burdejnu održati parastos u Beogradu.

Mnogima koji su prisustvovali ovom pomenu bilo je žao što slavni TV kuvar nikad nije došao u Srbiju i uživao u našim specijalitetima, iako je obišao skoro ceo svet.

Srbija je zasigurno jedina koja mu je odala poštu na ovakav način.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bravo

Uvek saznam kad nesto cool prodje :/

alisa

@Bravo @ Bravo Ako Ti je lakse- ima nas jos:-(. Bas mi je zao sto nisam znala

Sasa

Nacin na koji je on opisivao hranu i uzivao u njoj je zaista jedinstven.. Svaka cast na ideji i organizaciji!

SERIJE