Ova rečenica možda najbolje opisuje sve emisije Entonija Burdejna, ali i njegovu životnu filozofiju koju su prihvatili milioni ljudi širom sveta, čak i ovde kod nas u Beogradu.

Grupa entuzijasta i poštovalaca rada slavnog kuvara, odlučila je da oda pomen Burdejnu, na način koji bi mu se sigurno dopao, uz zanimljivo spremljenu večeru, piće i rokenrol.

Pogledajte galeriju.

MONDO, Tijana Dušej Ristev entoni burdejn pomen

U jednoj kafanici na Vračaru, krčkao se crni pasulj sa kobajama, brazilska fežoada uz dodatak svinjskih ušiju i repova. Salčići su već bili servirani, a kao starter predloženo mi je da ih probam uz "rolat od svinjskih glava" ("Porchetta di Testa"). Nakon toga, usledilo je apsolutno oduševljenje sa fantastičnim "povuci jagnje", odnosno cepkanom (pulled) jagnjetinom u krckvom hlebu sa crvenim kupusom. I za kraj, slatki salčići sa domaćim džemom od kajsija i začinima. Sve sami Entonijevi favoriti...

Dok sam mezila ove specijalitete, slušala sam kako su momci koji su organizovali ovaj pomen, uopšte došli na ideju da nešto ovako prirede.

"Burdejn je spajao nespojivo. Za njega su raspad i prefinjenost bile ista strana medalje, a ljude i njihove priče je uvek stavljao ispred fensi restorana i Mišelin zvezdica. Bio je čovek koji nas je uvek inspirisao u kujni, ali pre svega nas je terao da potražimo više od života", priča za MONDO Leonid Ristev, jedan od organizatora, koji kako kaže "uživa da hrani ljude", a inače nije profesionalni kuvar.

Njegov kolega Dragutin Nenezić kaže da Entoni Burdejn za sve nas predstavlja "potvrdu velike istine, da svako treba da bude ono što jeste i da ne treba da beži od toga, da se ne stidi svojih mana, što bi prevedeno u kulinarski svet značilo da nema stida zbog svinjske glave, salčića i raznih stvari koje su stavljene u pasulj".

Odziv Beograđana bio je fantastičan, pa je kroz malu kuhinju u Lozničkoj ulici "protutnjalo" preko sto ljudi, ujedinjenih oko iste ideje.

"Bio sam baš tužan kada sam čuo šta se dogodilo. Zbog njega sam i zavoleo svoj posao i za to sam mu beskrajno zahvalan", kaže Prle koji drži mesaru na jednoj beogradskoj pijaci i koji je čuo od mušterija da će se Burdejnu održati parastos u Beogradu.

Mnogima koji su prisustvovali ovom pomenu bilo je žao što slavni TV kuvar nikad nije došao u Srbiju i uživao u našim specijalitetima, iako je obišao skoro ceo svet.

Srbija je zasigurno jedina koja mu je odala poštu na ovakav način.