• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da, država prodaje Komercijalnu, ali - polako

Izvor MONDO/Tanjug

MMF je najavio a NBS potvrđuje - u toku su pripreme za privatizaciju najveće domaće banke - Komercijalne banke. Objavljen model privatizacije PKB-a.

  Privatizacija Komercijalne banke - NBS uključena u proces Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

U tim pripremama učestvuje i Narodna banka Srbije, izjavila je danas guvernerka NBS, Jorgovanka Tabaković.

Država je u Komercijalnoj banci najveći akcionar - ima udeo od 41,7 odsto - a znatne pakete vlasništva drže Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 24,43 odsto i IFC (deo Svetske banke) sa 10 odsto akcija.

Ovako će se prodati PKB

Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) biće privatizovana po modelu prodaje dela imovine i kapitala u vlasništvu Republike i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima Veterinarksa stanica, Eko-lab i PKB Agroekonomik, kažu u Ministarstvu privrede. Objava javnog poziva očekuje se tokom avgusta 2018. godine, a prodaja će se sprovesti metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem. Javno nadmetanje biće obavljeno zajedno i u istom postupku modelom prodaje imovine i to dela poljoprivrednog zemljišta i dela zemljišta namenjenog za poljoprivrednu proizvodnju, građevinskih objekata PKB korporacije koji se koriste u poslovne svrhe, opreme, zaliha rezervnih delova, stada i udela PKB korporacije u zavisnim društvima, kao i modelom propdaje kapitala u vlasništvu Republike Srbije.

Proces privatizacije je ranije najavljivan iz vrha vlasti, jer u suprotnom bi država morala pomenute strane akcionare isplati sa 252 miliona evra, koliko je garantovana cena dogovorena još pre 11 godina, kada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 miliona evra.

MMF: Biće veće plate, ako se ovo proda...

Pitanje privatizacije ponovo je u javnosti aktuelizovano ovih dana, kada je predstavnik MMF u Srbiji rekao šta je sve Vlada Srbije obećala da će od velikih držvanih i paradržavnih firmi privatizovati ili objaviti stečaj.

Zatim su u vlasništvo ove velike ušli i IFC, sa 40 miliona evra, nemački DEG fond sa 20 miliona evra i švedski Svedfond sa 10 miliona evra.

EBRD je banku dokapitalizovao sa još 50 miliona evra, a privatizacija je odložena upravo zbog nastupanja svetske ekonomske krize.

Odgovarajući na pitanje novinara da li NBS plaši mogućnost privatizacije Komercijalne banke i drugih izazova po pitanju stabilnosti finansijskog sistema, Tabaković je naglasila da nema nikakvih razloga za strah, ni po pitanju privatizacije Komercijalne banke.

Prodaja Komercijalne "na ledu" pet godina

"Kada smo kod Komercijalne banke, država nije u situaciji da bilo koju privatizaciju i inače dobrih finansijskih institucija poput Komercijalne banke učini brzopleto i nesagledavajući prednosti postojanja jedne takve banke, koja je vodeća na tržištu, a u kojoj država ima većinsko učešće".

Prezicirala je - "da, pripreme za privatizaciju idu i NBS učestvuje u okviru svojih nadležnosti".

Kako je rekla, neko od budućih suvlasnika, akcionara u Komercijalnoj banci može biti samo neko ko je poželjan investitor, u smislu finansijske snage, iskustva u upravljanju finansijskim institucijama i dugoročne opredeljenosti da doprinese već stečenoj jakoj poziciji finansijskog sistema u Srbiji.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Iva

Dobro je sto se prodaje,mnogi ljudi su otisli iz nje....

mala

Netreba zuriti, treba sacekati.

Milan Savić

Nema potrebe za žurbom , treba odraditi privatizaciju kvalitetno.

special image