Na 3:0 u Beogradu, 0:2 u Marijampolu!

Fudbaleri Crvene zvezde, iako svesni da ih tek čekaju prave borbe na putu ka Ligi šampiona, nisu propustili priliku da i u revanš meču 2. kola kvalifikacija savladaju Suduvu i sakupe vredne bodove za UEFA koeficijent pred presudnih 180 minuta u borbi za evropsku jesen.

Pred oko 4.000 gledalaca, među kojima je bilo i 20-ak zvezdaša iz Poljske i Rusije:  Suduva - Crvena zvezda 0:2 (0:2), prvi meč 0:3!

Šampion Srbije će po povratku kući gostovati Voždovcu u subotu, a onda usmeriti misli na prvu od dve presudne utakmice u borbi za evropsku jesen: Spartak iz Trnave naredni je rival crveno-belih, prvo u Beogradu 7. ili 8. avgusta, a onda i u Slovačkoj sedam dana kasnije.

Ukoliko nadigraju i Slovake, posle Letonaca i Litvanaca, crveno-beli će se plasirati u poslednju, plej-of rundu kvalifikacija za Ligu šampiona sa već obezbeđenim učešćem u grupnoj fazi Lige Evrope! Iako znamo da u Ljutice Bogdana o eliminaciji od Spartaka niko i ne razmišlja, naročito ne posle stabilnog, taktički zrelog i individualno disciplinovanog starta sezone, ovaj renovirani tim trenera Vladana Milojevića imaće priliku da se kroz plej-of rundu ipak domogne Lige Evrope i obezbedi najmanje šest mečeva na međunarodnoj sceni.

Ruku na srce, posle svega prikazanog u dosadašnjem toku sezone (skor 5-1-0, gol-razlika 12:0), crveno-beli zaista nemaju razloga za zebnju pred mečeve sa ekipom trenera Radoslava Latala, bez obzira što su "beli anđeli" napravili veliki rezultat eliminacijom Legije iz Varšave (pobeda 0:2 u gostima, poraz 0:1 kod kuće).

/PORUKA IZ LITVANIJE: MI NISMO SAMO TIM/

I ove večeri videlo sa da će Crvena zvezda sa Milojevićem na klupi biti ozbiljan, naoštren i odgovoran tim i u situacijama kada je prolaz dalje praktično obezbeđen, a presudne utakmice u narednom periodu gotovo zakazane. Trener crveno-belih odlučio se da odmori novajliju iz Holandije, Lorenca Eibisilija i počne utakmicu bez njega na poziciji ofanzivnog veziste, što se nije osetilo u prvih 45 minuta.

Posle toga, verovatno po nalogu šefa, crveno-beli su bukvalno "odradili" drugo poluvreme, sačuvali se povreda, žutih kartona i umora, ostavljajući skromnom rivalu dve prilike u finišu za počasni pogodak koji se nije dogodio. Tako je navala u kojoj su ostali Nemanja Radonjić, El Fardu Ben i Nemanja Milić, uz pridruženog Slavoljuba Srnića, stvorila nekoliko šansi do odlaska na odmor od kojih su dve realizovane lepim i preciznim udarcima levom nogom iskosa sa... leve strane.

Strelac vodećeg gola za (danas) plave bio je Ben već u 8. minutu. On je posle solo akcije snažnim i preciznim udarcem sa distance "overio" stativu i savladao hrvatskog golmana Ivana Karduma, za treći pogodak ove sezone, a drugi u Evropi.

Na svojevrstan način, Ben je "izazvao" raspoloženog Radonjića da mu "odgovori" svojim trećim pogotkom u sezoni, što je brzonogi dribler umalo uradio u 23. minutu, ali je "minijatura" sa levog krila ostala bez dovoljno preciznog udarca sa "kapice". Što nije desnom, reprezentativac Srbije uspeo je levom nogom nakon što je vešti Nenad Krstičić oduzeo loptu rivalu na sredini terena i odmah "spojio" Radonjića sa golom za 0:2 u 38. minutu.

Rezultat na poluvremenu bio je 0:5, baš kao i na kraju utakmice, posle nastavka u kom je osnovna ideja bila sačuvati noge i ostaviti beležnicu portugalskog sudije Tijaga Martinsa upražnjenu, mada je neminovno opuštanje u poslednjih desetak minuta meča na "ARVI areni" moglo da prekine i niz bez primljenog gola u sada već šest takmičarskih utakmica.

Crvena zvezda, računajući i pripremni period, odigrala je deset mečeva bez da je primila gol iz igre. Jedini koji je ovog leta uspeo da zatrese mrežu crveno-belih je fudbaler austrijskog LASK-a Maksimilijan Ulman, koji je u porazu  svog tima od 1:2 u Lincu bio precizan sa bele tačke.

Milojević je u drugom delu, ipak, pružio šansu Ebisiliju da odigra završnicu meča umesto Srnića, a zaigrali su i Marko Gobeljić kao i Nikola Stojiljković. 

/evo i ostalih rezultata utakmica koje se igraju večeras, kao i onih odigranih sinoć/


MONDO/Jovan Terzić crvena zvezda


Stadion: "ARVI arena". Gledalaca: oko 4.000. Sudija: Tijago Martins (Portugalija).

Suduva: Kardum - Švrljuga, Leimonas, Jankauskas, Živanović (od 68. Gajdičuk), Slavickas - Finkler, Matulevičijus (od 77. Asevedo), Verbickas - Veževičijus (od 60. Kasparavičijus), Sisilija.

Crvena zvezda: Borjan - Stojković, Savić, Degenek, Rodić (od 67. Gobeljić) - Krstičić, Jovičić - Srnić (od 76. Ebisilio), Ben, Radonjić - Milić (od 60. Stojiljković).

* naš reporter Jovan Terzić nalazi se na licu mesta i javljaće nam poslednje vesti, fotke, snimke, izjave i reakcije… *

Od ranije je bilo poznato da Delija neće biti na "ARVI areni" kapaciteta 6.500 mesta usled suspenzije zarađene na prethodnom evropskom gostovanju, u Rigi.

Za Suduvu, koja je prošle sezone prvi put u istoriji osvojila titulu prvaka Litvanije, nastupao je i 31-godišnji Nišlija, Aleksandar Živanović, On je zauzeo mesto u startnoj postavi, ali je zamenjen tokom drugog poluvremena zbog povrede.

Put crveno-belih ka Ligi šampiona:

1. kolo: Spartaks Jurmala (Letonija) - 0:0 (g), 2:0 (d);
2. kolo: Suduva Marijampole (Litvanija) - 3:0 (d), 0:2 (g);
3. kolo: Spartak Trnava (Slovačka) - 7. ili 8. avgust (d), 14. avgust (g);


Zvezda, žreb za 3. kolo LŠ

Iz minuta u minut:

90+2 - KRAJ!

90+1 - Crveno-beli su toliko "spustili gas", da je Suduva u nadoknadi imala i najbolju šansu na meču, ali Sisilija nije uspeo sa peterca da poentira glavom, savlada Borjana i postane prvi igrač koji je ove sezone postigao gol u mečevima sa Crvenom zvezdom.

76 - I treća izmena u Crvenoj zvezdi, Ebisilio umesto Srnića.

75 - VERBICKAS!

Odlična akcija, najlepša na meču domaćeg tima... Ali Verbickas nije uspeo da "ukroti" centaršut sa leve strane. Njegov pokušaj levom nogom, klizećim startom, završio je pored gola.

74 - SRNIĆ!

Dobar udarac prilično neprimetnog Srnića, posle akcije u kojoj su učestvovali Gobeljić i Stojiljković, ali... neprecizno.

68 - Živanović, naš internacionalac u redovima Suduve, zadobio je povredu u jednom od duela sa crveno-belima i morao da bude zamenjen.

67 - Odmoriće Milojević i Rodića. Na poziciji levog beka - Gobeljić.

60 - Šansi nema, ali ima izmena. Posle sat vremena u timu Suduve ušao je Kasparavičijus umesto Veževičijusa, nakon čega je Milojević prve takmičarske minute u sezoni Stojiljkoviću dao i u Evropi. Prošlog vikenda, centarfor Crvene zvezde debitovao je u meču sa Radničkim iz Niša, a ove večeri zamenio Milića.

60 - Iskusno, mirno, staloženo... Milojevićev tim "potrošio" je 15 minuta igre u drugom poluvremenu bez da je rival, iako sa loptom u nogama veći deo aktivnog vremena, bio potpuno bezopasan.

46 - Bez izmena u oba tima nastavljeno je drugo poluvreme.

45+1 - Martin svira kraj prvog poluvremena, u kojem je domaćin imao jednu šansu iz prekida i dve lopte u mreži posle akcija Bena i Radonjića. Rutinski.

45+1 - RADONJIĆ!

Nova šansa za raspoloženog Zvezdinog napadača, koji je probao volej udarcem levom nogom iskosa - "tik" pored stative!

38 - GOOOOL!

Što nije u 23, jeste u 38. minutu i to levom nogom iskosa sa leve strane... Nemanja Radonjić rutinski je "poentirao" posle odličnog starta Nenada Krstičića na sredini terena, gde je Zvezdina "radilica" oduzela loptu rivalu i odmah prosledila dalje na levo krilo, a tamo nije bilo spasa za Kerduma.

Na treći gol Bena, Radonjić je odgovorio svojim trećim.

32 - VEŽEVIČIJUS!

Aplauzi domaće publike za snažnog napadača Suduve, koji je snažno "tukao" sa 20-ak metara od Borjana, ali nije bio precizan... Pretpostavljamo da će Milojević, kada bude reprizirao utakmicu ekipi, imati zamerke za prostor koji se ukazao pred Veževičijusom u "crvenoj zoni".

23 - RADONJIĆ!

Umalo da Nemanja Radonjić "odgovori" svojim trećim pogotkom u sezoni na Benov treći. I pitanje koji bi bio lepši. Krilni napadač Crvene zvezde primio je loptu na levom krilu, u svom maniru krenuo ka sredini na "kontra nogu" i kada je nanizao dvojicu rivala i stigao blizu "kapice", uputio je snažan udarac prema "prvoj stativi" i bio malo neprecizan!

Dobio je aplauze saigrača za ovu "minijaturu".

14 - BORJAN!

Velika šansa za Litvance posle kornera sa desne strane, za koji odbrana Crvene zvezde nije bila potpuno spremna. Visoki Sisilija, trostruki strelac u pobedi nad APOEL-om na ovom stadionu od 3:1, bio je najviši u skoku na "prvoj stativi", tukao je glavom ali po sredini gola pa je u gužvi između igrača oba tima Borjan uspeo da spreči brzo izjednačenje...

8 - BEN(G)!

Prijem lopte, dva kratka fora, pa "bomba" iz leve noge o stativu u 0:1. El Fardu Ben postigao je drugi gol ovog leta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a treći u sezoni i to na veoma efektan način: primio je loptu na sredini terena, na oko 30 metara od gola rivala, namestio se za udarac i poslao loptu o stativu, pa u mrežu. Ivan Kerdum je pokušao, ali...

4 - Prvi udarac i okvir gola, ali preslab za hrvatskog čuvara mreže, Kerduma. Pokušao je Srnić.

3 - Domaćin u potpuno beloj, srpski predstavnik u tamno plavoj opremi.

1 - POČELO JE!

19:23 - "Na tribinama ima oko 4.000 ljudi, a među njima je i grupica navijača Crvene zvezde, njih destak koji su došli iz Poljske i Rusije", javio se naš reporter Jovan. "Vreme je lepo za igru, nije ni toplo kao juče. Atmosfera... pozorišna za sada".

19:12 - S obzirom na to da se u Litvaniji fudbalski šampionat igra od proleća do jeseni, Suduva je prvak postala u novembru 2017. godine. U tekućem šampionatu, Suduva je lider sa utakmicom više i osam bodova prednosti u odnosu na Žalgiris, dok trećeplasirani Stumbras ima 20 bodova zaostatka.

18.32 - Fudbaler Crvene zvezde, Dejan Meleg, govorio je za Mondo o gradu u kom je ostvario za sada najveći uspeh u karijeri.

18.30 - Naš reporter Jovan Terzić javio se iz Litvanije sa zanimljivom reportažom, pogledajte o čemu je reč.

18.28 - Crveno-beli već znaju da će, osim u slučaju senzacionalne eliminacije posle pobede od tri gola razlike na "Marakani", u utakmicama vrednim jeseni u Evropi igrati protiv Spartaka iz Trnave.