• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BITEF: Pogledajte pozorišne instalacije!

Izvor mondo.rs

Tri zanimljive umetničke celine, iz Rusije, Izraela i Nemačke, na programu ovogodišnjeg BITEF-a.

 BITEF 2018 program instalacije Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Festival BITEF ce se, ove godine, održati od 13. do 22. septembra pod sloganom Svet bez ljudi. U ovogodišnjoj selekciji ce se naci deset predstava, a dominirace predstave politickog pozorišta, muzickog pozorišta, ali i instalacije, posebno radene za pozorišne prostore.

U drugom delu 52. izdanja festivala, posebno se izdvaja jedna umetnicka celina, koja stoji na prelazu izmedu izvodackih i vizuelnih umetnosti, a koju odlikuje upravo "smrt izvodaca" – blok pozorišnih instalacija. Tako ce publika imati priliku da pogleda cak tri pozorišne instalacije, neke od njih radene u produkciji znacajnih evropskih pozorišnih institucija, kao što su berlinsko pozorište HAU i švajcarsko pozorište Vidi iz Lozane. Sve tri produkcije iskljucuju prisustvo glumaca na sceni, što otvara prostor za polemiku o ulozi glumca u savremenom pozorištu.

"Vecna Rusija" ruske pozorišne kriticarke Marine Davidove, prva je u nizu bloka instalacija koja pripada dominantnoj tematskoj celini, onoj koja se bavi nadiranjem neliberalnih modela vladanja u današnjim društvima, ali i njihovom istorijom. U ovom konkretnom slucaju, Davidova ispistuje istoriju društvenih uredenja u Rusiji, pronalazeci zajednicku crtu za svako od njih – stremljenje ka autoritarnosti. Ova prostorna instalacija ce okupirati veliki deo Narodnog pozorišta u Beogradu i svodi se na džinovski lavirint soba koji posetioce vodi kroz razlicite periode politicke i kulturne istorije Rusije. Medutim, u kom god pravcu da krenemo, u koju god prostoriju da nas odvedu, publika se stalno iznova vraca posle svih ovih istorijskih lutanja u središnju raskošnu svecanu salu koja uvek trpi dizajnerske promene, ali se nikada suštinski ne menja: epohe dolaze i prolaze, ali autokratski model vladanja opstaje, i to je to - "vecno rusko". Ovu pozorišnu instalaciju publika ce moci da pogleda 19. 20. i 21. septembra u terminima: 13h, 17h i 21h.

"Pa'am" mladog izraelskog multimadijalnog umetnika Nadava Barnee i "Zaostavština, komadi bez ljudi" Štefana Kegija (Rimini Protokol), pored toga što su instalacije, deo su tematske celine festivala koja se bavi motivom smrti, odnosno, njegovog tretiranja u savremenom teatru. Prvi je fascinantan i zadivljujuci narativ kompleksnosti ljudskog života, u kome svetlo, video-rad, slike, zvuk i ljudski glas ispunjavaju prostor pozornice, stvarajuci jedno potpuno i jedinstveno iskustvo. Na osam visecih televizijskih ekrana emituju se apstraktni video-radovi, praceni glasovima iz off-a koji pripovedaju intimne, fragmentarne, setne, dokumentarno-fantazmagoricne ispovesti o izdajama, smrti bližnjih, globalnim nesrecama, bolnim secanjima. Ovaj jedinstven, atmosferski snažan, culni i emocionalni doživljaj organski je spojen s omamljujucom "koreografijom svetla" i odgovarajucom elektronskom muzikom, stvarajuci atmosferski pejzaž koji je istovremeno i kaleidoskop raspršenih secanja, i limb izmedu sveta živih i sveta mrtvih, kao i stanje svesti nalik tripu. Instalacija ce biti na repertoaru 20. i 21. septembra u Bitef teatru u terminima od 19h i 21h i poziva publiku u šetnju kroz fragmente secanja, cežnje i instrospekcije.

"Zaostavština, komadi bez ljudi" koja ujedno i zaokružuje celinu od tri instalacije na 52.Bitefu, zasigurno ce pružiti Bitefovoj publici veoma snažno atmosfersko, emocionalno i metafizicko iskustvo. Ova "prostorno-vremenska kapsula" u kojoj gledaoci mogu da idu od jedne do druge "celije", koje su krajnje realno i detaljno izgradene, predstavlja pravi muzej secanja na "obicne" ljude kojih više nema ili one koji ce nas ubrzo napustiti. U spektakularnoj scenografiji, svaka soba je licna Zaostavština, odnosno projekcija nacina na koji su oni zamišljali/želeli da odu s ovog sveta, projekcija znacenja koje to za njih ima, kao i oblika na koji žele da ih se jednog dana secamo. Publika ce moci ovu instalaciju da pogleda 21. i 22. septembra u razlicitim terminima. Tako ce se ona 21. septembra izvesti u terminima 17h, 18.30h i 20h, dok ce se 22. septembra biti izvedena u terminima 15.30h, 17h i 18.30h.

Ukoliko budete želeli da odgledate sve tri instalacije u jednom danu, to cete moci da uradite 21. septembra. Takodje, Bitef je omogucio promo akciju, pa tako ukoliko kupite ulaznicu za sve tri instalacije, bice vam omogucen popust od 30%.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE