• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineski gigant preuzima RTB Bor!

Izvor Tanjug

Kineska kompanija "Zijin Mining Group" izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", saopšteno je danas na konferenciji u Vladi Srbije.

Vest o izboru strateškog partnera saopštio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antic.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic izjavio je nedavno da ce izbor strateškog partnera za RTB Bor imati ogoroman znacaj za ne samo Bor vec i celu Srbiju i da je rec o ogromnom investicionom novcu koji ce znaciti preporod celog Borskog okruga.

RTB: Otvorene ponude, Kinezi i Rusi ostali u trci

Kompanija "Zijin" jedan je od najvecih kineskih proizvodaca zlata, a druga po velicini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok cista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Ministar: Kinezi ce uložiti 1,26 milijardi dolara u RTB

Kineska kompanija "Zijin Mining Group" koja je danas izabrana za strateškog partnera Rudarsko-topionicarskog basena "Bor" uložice 1,26 milijardi dolara u RTB, izjavio je ministar Aleksandar Antic. On je rekao da kompanija "Zijin Mining Group" u okviru tih 1,26 milijardi dolara ulaganja, ima obavezu investiranja 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, a da ce kineskoj kompaniji pripasti 65 odsto vlasništva u "Boru". Kineska kompanija se obavezala, rekao je Antic da sacuva 5.000 radnih mesta i dodatno, na 1,26 milijardi, dati 200 miliona dolara za rešavanje istorijskih dugova cije je pokrivanje predvideno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Pravo na podnošenje prijava za izbor strateškog partnera imale su kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala s prihodom od najmanje pola milijarde americkih dolara u protekloj godini.

Minimalni prag za dokapitalizaciju RTB je postavljen na 350 miliona dolara, ali na ovom tenderu nisu važne samo pare, vec i vlasnicki udeo koji ce strateški partner preuzeti za taj novac, odnosno, da li ce država ostati vecinski vlasnik uz obavezu novog partnera da dovede novi menadžment, ulaži u osavremenjivanje proizvodnje, zadrži i poveca broj zaposlenih.

Ocekuje se da ce ugovor biti potpisan u septembru dok bi strateški partner operativno upravljanje kompanijom RTB "Bor" mogao da preuzme pocetkom 2019. godine.

Tenderske uslove ispunile su dve od tri pristigle ponude, kineski gigant "Zijin" i ruski "Ju gold" dok kanadska kompanija "Dajmond filds" nije ispunila neophodne uslove.

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topionicarski basen "Bor".

Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, a cilj je da se podigne na cak pet odsto.

Takode, samo RTB Bor trentno doprinosi BDP - u zemlje 0,8 odsto.

RTB Bor više od 100 godina kopa i topi rudu bakra, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali visokog kvaliteta.

Proizvodnja bakra pocela je 1903. godine i to na lokalitetima Bora i Majdanpeka, a resursi borskog i majdanpeckog rudarstva su neiscrpni jer dosad nije iskorišcena ni njihova polovina.

Overene geološke rudne rezerve iznose oko 1,38 milijardi tona rude i sadrže oko 5,1 milion tona bakra, 202 tone zlata i 1.477 tona srebra.

Potvrdeni resursi, sa prosecnom godišnjom eksploatacijom 26 miliona tona rude, garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina.

Tagovi

Komentari 135

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mb

Drzavna insolventnost i otudjenje resursa. To je rezultat nemoci. Strah ljudi.od.sutra je.potpuno opravdan. Ovde je trebalo.saciniti.drzavno privatno partnerstvo, a ne otudjenje drzavnog.resursa, cime drzava ostaje bez dela osnova za bonitet. May good Lord help us.

sasa

Kineska ulaganja u Srbiju jako mnogo znače i nama i njima.

SRB

@sasa 1,000.000.000 sendviča!

special image