Šaran je gotovo nezaobilazan na trpezi posnih slava, ali naravno, ne morate da ga spremate samo za slavu. 

Potrebno:

dva kilograma šarana

dva decilitra belog vina

pola decilitra ulja

pet čenova belog luka

kašika peršuna

dve kašičice soli

pola kašičice bibera

jedan limun

Priprema:

Dobro očistite šarana, operite, prosušite i isecite na jednake potkovice. Sitno isecite beli luk i peršunov list. U vatrostalnu činiju sipajte ulje i stavite isečenu ribu, a zatim blago promešajte kako bi ulje "obložilo" komade ribe.

U svaki komad šarana utrljajte beli luk, peršunov list, so i malo bibera. Složite šarana u vatrostalnu posudu, i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa.

Nakon toga, sipajte belo vino preko šarana i ostavite u rerni još oko 20 minuta, dok se riba ne zapeče do zlatno žute boje i ne postane hrskava.

Isecite limun na kolutove i poslužite ga sa gotovim pijanim šaranom.

Kako vi spremate šarana? Pišite nam u komentarima...