• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milioni evra "Jugorosgasu" za "trange-frange"

Kompanija "Jugorosgas" zarađuje godišnje na građanima Srbije 30 miliona evra samo za posredovanje pri uvozu "Gaspromovog" gasa

Kompanija "Jugorosgas" uzima četiri odsto marže na gas koji se uvozi u Srbiju, i na taj način zaradi oko 30 miliona evra godišnje koje plate građani Srbije kroz cenu gasa.

"Jugorosgas" je nastao još 1996. godine kao zajednička rusko-srpska firma u kojoj je pola udela imao "Gasprom", a drugu polovinu "NIS energogas", "Progres", "Progres gas trejding", "Sartid" i Beobanka.

NIS je imao priliku da realizuje odluku svog Upravnog odbora i kupi 25 odsto akcija "Progresa", odnosno "Progres gas trejdinga", što nije učinjeno.

Umesto NIS-a, taj udeo kupio je ruski partner "Gasprom", koji je sada vlasnik 75 odsto akcija. Posle razdvajanja naše naftne kompanije na NIS, JP "Transnaftu" i JP "Srbijagas", u "Jugorosgasu" učešće od 25 odsto ima još samo "Srbijagas" koji snosi troškove transporta, gubitka u gasovodu, oštećenja...

"Srbijagas" je do 2006. godine kupovao gas direktno od "Gaspromeksporta", ali je onda odlučeno da se u priču uvede posrednik (preprodavac), što do danas nije objašnjeno. Na ovaj problem je ukazao predsednik LDP Čedomir Jovanović koji je naveo da će dokumentaciju o malverzacijama sa gasom proslediti državnim organima.

NIS je 13. maja 2005. godine doneo odluku da otkupi i 25 odsto vlasništva "Progres gas trejdinga" i Beobanke i tako zadrži 50 odsto srpskog učešća u "Jugorosgasu". "Press" objavljuje ekskluzivnu dokumentaciju sa odlukom "Jugorogasa" o prodaji akcija NIS-u.

"Odobrava se zaključenje ugovora o kupovini akcija "Progres gas trejdinga" i Beobanke u stečaju od strane NIS - Naftne industrije Srbije", eksplicitno piše u dokumentu. U odluci UO NIS-a eksplicitno se navodi da se za "zaključenje ugovora sa ‘Progres gas trejdingom' i Beobankom zadužuje Milutin M. Prodanović", koji je tada bio direktor "NIS energogasa", a sada je pomoćnik ministra za energetiku.

Po statutu "Progres gas trejdinga", NIS je imao 30 dana da odgovori na zahtev o kupovini akcija, a Prodanović je trebalo da obavesti Ministarstvo energetike i zatraži saglasnost da "Energogas" otkupi akcije "Jugorosgasa".

Ali, to se nije desilo, pa je za oko dva miliona evra 25 odsto kapitala "Jugorosgasa" otkupila firma "Centreks", austrijska ćerka-firma "Gasproma".

Prodanović za "Press" tvrdi da nije kriv jer on nije bio u "Energogasu" kada je kupljen "Jugorosgas".

Prethodni ministar Aleksandar Popović pitao me je već da li sam ja kriv i zašto me prozivaju u javnosti. Svu dokumentaciju sam predao Popoviću, koji je rekao da je sve dao policiji. Nakon toga su me ispitivali šta se dešavalo. Ali, kako sam ja mogao da znam, kad sam ja u septembru 2005. otišao iz "Energogasa"? - upitao je Prodanović.

Prema njegovim rečima, nakon Skupštine "Jugorosgasa" u Moskvi, bila je formirana radna grupa koja je trebalo da napravi ugovor i plan šta da se uradi. Prema tom planu, trebalo je da bude zatražena saglasnost od Ministarstva energetike.

Na pitanje zašto to nije uradio kad je već bio zadužen od strane NIS-a, Prodanović kaže da to nije bio posao direktora "Energogasa" već NIS-a.

"Ugovor je bila napravila grupa pravnika iz "Energogasa", "NIS gasa" i "Jugorosgasa". Oni su ugovor predali 19. 10. 2005. Veliboru Jovanoviću, direktoru pravnik poslova, kaže Prodanović. Međutim, na pitanje zašto je ovaj ugovor predat tek kada je on otišao i zašto nije ispoštovan rok od mesec dana koji predviđa Statut "Progres gas trejdinga", Prodanović kaže da nikakvog roka nije ni bilo.

Srbija godišnje uveze 2,2 milijarde kubika gasa (kubik iznosi 27,7 dinara), pa tako ispada da za uvoz gasa godišnje izdvojimo oko 750 miliona evra. S obzirom na to da se "Jugorogas" ugrađuje četiri odsto, nije teško izračunati da na nama zarađuju čak 30 miliona evra.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image