• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija ispred 8 zemalja EU po inovacionim performansama

Izvor Tanjug

Srbije se u izveštaju Evropske komisije o inovacionim performansama prvi put ove godine našla ispred osam zemalja EU, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Srbija je na listi ispred Mađarske, Grčke, Poljske, Litvanije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Kao razlog tome ministar Popović je naveo da je Srbija u 2018. pet puta povećala budžet za inovacije i da će biti nastavljana ulaganja u tu oblast.

Popović je gostujući na TV Pinku istakao da je to respektabilni izveštaj, koji EK objavljuje jednom godišnje koristeći podatke UN, OECD i EUROSTAT-a.

Na tehničke nauke bar polovina mladih

Popović je primetio da sve više mladih odlazi na tehničke fakultete i da će se i kod nas težiti tome da imamo više od 50 odsto upisanih studenata na tehničkim fakultetima. "To žele i SAD i Rusija i Kina. Budućnost je u IT i tehničkim naukama, kao i u matematici pošto će se sve više razvijati veštačka inteligencija, robotika i slično.

Rekao je da je Srbija u poslednjih godinu i po dana mnogo uradila u toj oblasti i da zaista imamo dobre rezultate.

On je naveo da je to što je ove godine povećan budžet za čak pet puta za inovacije dokaz da Srbija želi da iskoristi veliki inovacioni potencijal građana.

Popović je napomenuo da će u narednih 10 ili 15 godina ekonomije u svetu biti zasnovane na inovacijama i da zato i mi moramo sve više da ulažemo u inovacionu infrastrukturu da bi zadržali obrazovane mlade ljude.

Podsetio je da se gradi jedan od najmodernijih tehnoloških parkova u Novom Sadu, da je ove godine pokrenut razvoj start ap centara u Kruševcu, Pirotu, Čačku i da će u 2019. to biti nastavljeno i u drugim gradovima.

On je objasnio da će tu moći da dođu svi koji žele da pokrenu start ap firmu i dobiju pomoć pravnika, ekonomista i drugih stručnjaka odnosno svu logistiku koju država plaća.

Popović je najavio da će svi ti centri biti umreženi tokom 2019. godine, a sve kako bi se razvijalo inovaciono preduzetništvo.

Srpski genijalci: Tepih koji pravi struju, ili spasava

Istakao je da zato moramo uložiti i u promociju inovacionog preduzetništva i kao primer naveo Slovačku koja će sledeće godine izdvojiti za tu promociju više od 30 miliona evra.

Inovacije u Srbiji: Od đumbira u džemu do IT izvoza

On je podsetio da više od 95 aplikacija upućenih Fondu za inovacionu delatnost dolazi od muškaraca da je zato ove godine izdvojeno 100 miliona dinara za promociju ženskog inovacinog preduzetnuištvu.

Ministar je rekao da će taj vid podrške biti nastavljen i sledeće godine i da će sredstva biti moždapovećana i dva puta za tu namenu.

Za ženske inovacione ideje - 100 miliona dinara

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

2+2=5

ovaj ministar je najveci inovator. sagradjen dvorac na obali zvorničkog jezera a postavljena ograda pola metra od ivice magistralnog puta u dužini preko sto metara.

NeckoPerecko

U cemu brate slatki?

Nikola

Sve je to normalno sto se tice znanja jer smo ispred njih u svakom pogledu jer oni tablicu mnozenja uce tek u srednjim skolama koliko su zatupasti zapadnjaci

special image