Ne spremaju se sve torte satima - evo recepta za tradicionalnu švedsku poslasticu, koja se sprema za pola sata, a koju u toj zemlji zovu "kladkoka".

Sastojci:

265 grama šećera

Dva jaja

60 grama brašna

30 grama kakaa

Malo soli

115 grama putera (istopljenog)

Kašičica ekstrakta vanile

Kakao (za prekrivanje površine pleha)

Šećer u prahu (za posipadnje odozgo

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 180 stepeni.

U međuvremenu, u posudu srednje veličine stavite šećer i jaja i mešajte dok mešavine ne postane svetlo žute boje i glatka. Dodajte brašno, kakao i so, pa dobro izmešajte, a zatim dodajte istopljeni puter i ekstrakt od vanile.

Kada dobro izmešate smesu, pleh podmažite puterom, pa na njega sipajte malo kakaa i mrdajte pleh levo-desno kako bi se kakao rasporedio po celom plehu. Nalijte smesu i ravnomerno je rasporedite.

Pecite oko 20 minuta ili dok se površina ne postane čvrsta – unutrašnjost torte i dalje treba da bude mekana.

Po želji, možete da je pospete šećerom u prahu, ali i da dodate omiljeno voće odozgo.