• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF nam čestita

Šef misije MMF Džejms Rouf ocenio je da ekonomski program Srbije nastavlja da daje rezultate i čestitao na napretku koji je zemlja ostvarila u oblasti makroekonomske stabilizacije.


On je to rekao na završetku svoje poslednje posete Beogradu u svojstvu šefa misije UN.

Misija MMF-a, koju je predvodio Rouf, posetila je Beograd u periodu od 29. januara do 5. februara 2019. godine radi ocene rezultata u 2018., razgovora o napretku ostvarenom u realizaciji obaveza preuzetih u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI) i dogovora o prioritetima politika za ovu godinu.

"Ekonomski program Srbije i dalje daje dobre rezultate. Privredni rast u 2018. godini, koji je iznosio 4,4 procenta, najbrži je u poslednjih više od deset godina", naveo je Rouf u izjavi za medije.

Godišnja inflacija, koja je iznosila 2,0 procenta u decembru, kako napominje, nastavlja da se kreće u donjoj polovini ciljanog raspona, a fiskalni rezultati su, takođe, i dalje dobri.

"Opšti nivo države je zabeležio fiskalni suficit od 0,6 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2018. godini, u skladu sa ciljevima iz PCI, a javni dug je opao na oko 54 procenta BDP-a. Dalje poboljšanje učešća na tržištu rada podržano je veoma dobrim rastom zaposlenosti i padom nezaposlenosti", ističe Rouf.

Dodaje da je tim MMF-a podržao planove vlasti da se odlučno krene u privatizaciju Komercijalne banke i HIP Petrohemije.

"Takođe smo naglasili važnost ostvarenja daljeg napretka u pripremama kako bi se obezbedila primena novog sistema zarada u javnom sektoru u 2020. godini i prelaska na fleksibilniji okvir zapošljavanja u javnom sektoru".

Prema rečima Roufa, razgovaralo se i o opcijama za jačanje fiskalnih pravila, uključujući ponovno uvođenje indeksacije penzija u 2020. godini.

"Pored toga smo istakli važnost unapređenja upravljanja javnim i državnim preduzećima u cilju podizanja efikasnosti i kvaliteta javnih usluga", naveo je, dodajući da je tim MMF-a podržao tekuće aktivnosti vlasti u cilju unapređenja prioritizacije i ocene javnih investicija.

"Želeo bih i sa svoje strane da kažem da je ovo moja poslednja poseta Srbiji u svojstvu šefa misije MMF-a. Na čelu naredne misije, koja je planirana za maj, nalaziće se Jan Kejs Martejn. Dugujem veliku zahvalnost vlastima Srbije na gostoprimstvu i tesnoj saradnji tokom protekle tri i po godine i želim da čestitam Srbiji na veoma dobrom napretku koji je ostvarila u oblasti makroekonomske stabilizacije, rasta i otvaranja novih radnih mesta", poručio Rouf na kraju.

Kompletna poseta u cilju sprovođenja druge revizije aranžmana u okviru Instrumenta PCI, paralelno sa konsultacijama po članu IV za 2019. godinu, planirana je za maj.

Tagovi

Komentari 27

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tole

Rezultate proverite u konzulatu SR Nemačke u Beogradu, odeljenje za vize...ende

Ralekle

Jeste se najeli botići? Ne zaboravite da povučete vodu!

Leopold

Nisi bez veze Islandjani izbacili MMF iz svoje zemlje, i brzo se oporavili posle toga. A vidi nas, ovi će nam i dušu uzeti

special image