/Od reportera MONDA iz Antalije/

Poslednja, generalna, jaka, tvrda, borbena provera i - pobeda.

Fudbaleri Crvene zvezde završili su ovog petka u Turskoj pripreme za prolećni deo sezone onako kako su ih i počeli pre 25 dana na Kipru.

Petu pobedu u isto toliko susreta u Antaliji, a šestu računajući i prvi deo bazičnih priprema u Pafosu, crveno-beli su zabeležili nad Mariborom - 1:0 (0:0), zahvaljujući golčini Marka Marina u 79. minutu susreta.


Vicešampionu Slovenije i učesniku Lige šampiona za sezonu 2017/18 pripalo je prvo, šampionu Srbije i uesniku Lige šampiona za sezonu 2018/19 drugo poluvreme, međutim u oba dela igre slabiji tim imao je po jednu veliku šansu za gol što dodatno pojačava utisak o jakoj proveri pred nastavak Superlige naredne subote.

MILOJEVIĆ ODBIO RAZGOVOR O PONUDI SA ISTOKA: NEĆU O TOME

Pogledajte najbolje šanse sa utakmice.



Crvena zvezda: Borjan - Stojković, Savić, Babić (od 65. Gajić), Rodić (od 75. Hajdin) - Jovičić (od 59. Čaušić), Jovančić - Jirka (od 77. Jevtović), Marin (od 80. Vulić), Vukanović (od 46. Simić) - Boaći (od 65. Pavkov). Trener: Milojević.

Rezerve: Popović, Gajić, Vulić, Pavkov, Nikolić, Čaušić, Simić, Joveljić, Jevtović, Hajdin, Stanojev.

Maribor:Handanović - Klinar, Ivković, Šuler, Viler - Vrhovec, Kreću, Pihler, Hotić - Zahović, Mešanović. Trener: Milanič.

Rezerve: Pirić, Milec, Rajčević, Uskoković, Kolmanič, Dervišević, Felipe Santoš, Žugelj, Kramarič, Tavares i Matko.

ČEKA SE POTVRDA: POMEREN "VEČITI DERBI"


IZ MINUTA U MINUT:

6 - Pihler! Prvi su pripretili Slovenci, vezista je imao dosta prostora na sredini, namestio se na desnu i tukao "tik" pored leve Borjanove stative.

12 - Jirka! Uzvraća Zvezda. Slovak je pokušao iz trka, ali je njegov udarac završio pored stative.

13 - JOVIČIĆ! Bomba crveno-belog veziste iz "drugog plana" posle kornera Marina, ali je Handanovič zabeležio odbranu utakmice (za sada)!

22 - Utisak? Kao da se radi o takmičarskoj utakmici... Čak su i duelu jaki i oštri. Prvo je stradao Boaći, potom Pihler.

32 - VRHOVEC! Smušeno je reagovala odbrana Crvene zvezde, nisu ni zadržali, ni ispucali loptu crveno-beli, što je umalo iskoristio Vrhovec, natrčao na "ničiju" loptu i naterao Borjana da pokaže svoje najbolje da bi zaustavio ovaj šut. Bravo za intervenciju.

39 - Jirka nokautiran! Kako? Tukao je svom snagom iz šesnaesterca i pogodio nogu jednog štopera Maribora, a lopta se sa udaljenosti od metar-metar i po, odbila pravo u lice brzonogog Slovaka.

43 - Konačno je Zvezda bila ta koja je odigrala odličan visoki presing, osvojila loptu u crvenoj zoni, ali je Boaći požurio slabo šutirao sa 17-18 metara. I to levom nogom...

Kraj prvog poluvremena: Odlična utakmica, iako nema golova. Bilo je duela, presinga, prodora, ali ne i pravog udarca u gol. Oba tima su imala po jednu odličnu šansu za gol, Jovičić i Vrhovec.


46 - Počelo je drugo poluvreme, Milojević je napravio jednu izmenu: Simić umesto Vukanovića.

50 - JIRKA! Sjajna akcija crveno-belih! Boaći je  "izbacio" Simića u prostor na levom krilu, rezervista je odigrao dupli pas sa Marinom i uposlio Jirku, koji je u punom trku šutirao iz prve i prebacio prečku.

Pre toga, Marin je centrirao sa leve strane, ali su Boaći i Stojković malo zakasnili na loptu.

55 - Jirka, Jovančić, Marin! Odlična šansa, ali je Handanović to zaustavio.

59 - Uzvraća Maribor! Zahovič je odigrao za Pilhera, malo unazad, taman da vezisti bude teže da "obori" udarac i ozbiljnije ugrozi Borjana...

65 - Gajić debituje i to na poziciji desnog beka, dok će Stojković preći na štopera.

79 - SIMIĆ! Šansa! Odlična akcija Zvezdini rezervista, Simić i Hajdin su odigrali dupli pas na levom boku, posle čega je Simić šutirao iz prve, ali je Handanović krajnjim naporima uspeo da zaustavi taj udarac i pošalje loptu u polje...

79 - GOOOOOOOL! MARIN! Kakva majstorija Zvezdinog majstora! Lopta koju je Handanović izbio posle udarca Simića stigla je do Marina, on je krenuo sa desnog krila u šesnaesterac i, kada je zakoračio "unutra", poslao je udarac spoljnim delom stopala u dalji Handanovićev ugao tako da su SVI fudbaleri Maribora (i golman) ostali samo nemi posmatrači ove minijature...

Za TV špice!


90 - TAVARES! Umalo 1:1! Pilher je lako izbacio Gajića na levom krilu, uputio idealan centaršut na drugu stativu, gde je u punom trku bio Tavares, ali je Gajić reagovao u poslednjoj sekundi i skinuo loptu sa kopačke kapitenu Maribora...

STIŽE POJAČANJE: ZBOG ZVEZDE PROPUŠTA ARSENAL!

Pogledajte "hajlajtse" sa svih mečeva crveno-belih u Antaliji ove zime.


NAJAVA UTAKMICE: KO POČINJE PROTIV VOJVODINE?

Uz duel sa starim znancem iz Bugarske, Ludogorecom, današnja utakmica trebalo bi da bude i najteži ispit.

Maribor je trenutno vodeći na tabeli slovenačkog prvenstva, ima devet bodova više od Olimpije. Poslednjih nekoliko godina "ljubičasti" su često uspevali da se domognu grupne faze evropskih takmičenja. U Ligi šampiona igrali su dva puta, a u Ligi Evrope triput.

Ako ima određene dileme oko tima pred nastavak Superlige, Vladan Milojević pokušaće da ih reši danas...

Rezultat nije u prvom planu, ali sigurno da bi Vladanu Milojeviću i fudbalerima Crvene zvezde prijala pobeda za kraj zimskih priprema. Još jedna u nizu - šesta - za maksimalan učinak, pošto su prethodno pobeđivani kiparski Akritas 8:1, nemački Vaker Nordhauzen 2:0, Austrija Beč 3:0, Ludogorec 3:1 i Rabotnički 2:1.

Startna postava za koju se odluči Milojević, verovatno će biti ista koja će 16. februara istrčati na teren stadiona Rajko Mitić za duel sa Vojvodinom u prvom kolu prolećnog dela Superlige, a po onome što se moglo videti prethodnih dana u Antaliji i tokom već odigranih mečeva, Zvezdin trener nema mnogo dilema.

Čini se da su ih dve: koga na levo krilo i u špic?

Novajlije Erik Jirka i Aleksa Vukanović ostavili su odličan utisak i očekuje se da upravo njih dvojica u nastavku sezone dele minutažu za mesto uz levu aut liniju. Pre odlaska na odmor tu smo često gledali Veljka Simića, ali ga je Milojević u Turskoj isprobavao i u sredini, a kako su se pridošlice iz Spartak Trnave i Napretka odlično fizički pripremljeni i brzo se uklopili, verovatno će morati da se preseli na klupu.

U prvu postavu uskočiće i Nemanja Milunović, doveden iz BATE Borisova da zameni Miloša Degeneka koji je otišao u Saudijsku Arabiju. Treba istaći da vrlo dobre partije na pripremama pruža i Srđan Babić, ali je ipak utisak da će on nastavljati da "pokriva" poziciju štopera tek ukoliko Milunović ili Vujadin Savić nisu u mogućnosti da igraju.

PRŠTALO U ANTALIJI: VULIĆ KONAČNO, NE SME KROZ VAZDUH

Utakmica sa Mariborom trebalo bi da otkloni i dilemu koga Vladan Milojević vidi kao startnog špica svog tima. Reklo bi se da je trenutno tome bliži Ričmond Boaći, mada Milan Pavkov ne zaostaje radom na treninzima i igrama u dosadašnjim proverama, dok mladi Dejan Joveljić strpljivo čeka svaku šansu i nada se da će u predstojećim utakmicama imati veću minutažu nego u dosadašnjem toku sezone. 

Promena u odnosu na prvi deo biće na poziciji defanzivnog veziste, pošto je Nenad Krstičić prešao u AEK. Njegovo mesto trebalo bi da popuni Dušan Jovančić, a par će mu biti Branko Jovičić. Tako bi, barem, trebalo da bude protiv Vojvodine, a videćemo šta će biti kada se ekipi priključi Mirko Ivanić i hoće li crveno-beli zaigrati sa samo jednim igračem između poslednje i srednje linije.

Goran Čaušić ima veliko poverenje Vladana Milojevića, međutim, moraće da zaigra dosta bolje kako bi u trenutnoj konkurenciji izborio mesto ispred nekog od pomenutih saigrača. Što se tiče ostalih mesta, zasad ne bi trebalo da bude promena. Milan Borjan je ostao u klubu, tako da će uprkos sjajnim odbranama u pripremnim mečevima, Zoran Popović ostati njegova zamena.

Filip Stojković je dobio jaku konkurenciju u vidu mladog reprezentativca Milana Gajića, a i Marko Gobeljić igra sve bolje, ipak, još je rano govoriti o tome da je reprezentativcu Crne Gore mesto u startnoj postavi ugroženo. Isto je i sa Milanom Rodićem, koji čvrsto drži mesto levog beka.