• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Funta tone, evropske akcije blago rastu

Funta je u sredu potonula do apsolutnog minimuma prema evru, nakon novog i nepovoljnog izveštaja o stanju zdravlja ostrvske privrede, dok je glavni evropski indeks akcija blago uvećan.

Funta je u sredu potonula na londonskoj deviznoj berzi, do apsolutnog minimuma prema evru, nakon novog i nepovoljnog izveštaja o stanju zdravlja ostrvske privrede, dok je glavni evropski indeks akcija blago uvećan, posle oštrog pada u prethodnom delu ove sedmice.

Banka Engleske (BoE) koja obavlja ulogu emisione banke u Velikoj Britaniji dala je, u najnovijoj analizi, prilično mračnu sliku daljeg razvoja situacije u ostrvskoj ekonomiji.

Analitičari BoE predviđaju, između ostalog, da će se već prisutna recesija u britanskoj privredi odužiti i na celu narednu godinu i da u tom periodu treba računati sa negativnom stopom ekonomskog rasta.

BoE takođe predviđa da će oštro smanjenje privredne aktivnosti biti praćeno i opadajućom inflacijom i istovremenim daljim sniženjem bančine bazne kamate, koja je početkom ovog meseca smanjena za neočekivano visokih 1,5 procenata i utvrđena na tri odsto.

Devizni trgovci su u sredu, imajući u vidu te činjenice, oborili funtu tokom trgovine na londonskoj deviznoj berzi do apsolutno najnižeg nivoa prema evru i najmanje vrednosti u odnosu na dolar u proteklih šest godina.

Funta se na vodećoj svetskoj deviznoj berzi menjala, tokom rane podnevne trgovine, po kursu od 82,37 penija za evro i 1,5204 dolara.

Istovremeno je američka valuta vredela 97,55 jena i 1,1854 švajcarska franka, što znači da je vredela prema "švajcarcu" i "japancu" nešto više nego prehodnog dana, u situaciji kad je tražnja "zelene novčanice" i dalje velika.

Na evropskom tržištu akcija zabeležen je skroman rast vodećeg kontinetalnog indeksa - FTSEuroforst 300 - za 0,7 odsto, dok je globalni indikator kretanja cena deonica - MSCI - bio u minimalnom padu, a američki berzanski indikatori, prilikom početnih transakcija na Volstritu, u blagom skoku.

Vrednost akcija na tržištima zemalja sa takozvanom brzo rastućom ekonomijom opala je za 1,65 odsto, dok je ruska efektna berza tokom trgovine u sredu opet bila u velikom minusu.

Poslovanje na moskovskoj berzi akcija - RTS - obustavljeno je posle pada tehničkog indeksa na tom tržištu, tokom podnevne trgovine, za više od pet odsto i biće obnovljeno u četvrtak, saopštila je direkcija te berze.

Akcije evropskih banaka su pretežno bile u padu, u proseku za pola procenta, jer ih i dalje muče problemi nastali izbijanjem globalne kreditne krize.

"Sve dok banke ne uspeju da se oslobode uticaja svojih vlada i ne budu u stanju da plate pripadajuće devidende vlasnicima običnih akcija, one neće biti atraktivne za investitore", objasnio je Tim Džibens, globalni finansijski analitičar britanske investicione firme "Alijans trast".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image