• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo Dobrica Erić

Izvor Tanjug

Pesnik Dobrica Erić (83) preminuo je danas posle duge i teške bolesti.

 Dobrica Erić preminuo Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dobrica Eric je preminuo danas u Beogradu u 83. godini života, posle duže bolesti i izostajanja iz javnog i književnog života. Bio je jedan od najpopularnijih pesnika za decu i odrasle u drugoj polovini 20. i pocetkom 21. veka.

Roden je u selu Donja Crnuca u Gornjoj Gruži kod Gornjeg Milanovca. Završio je cetiri razreda osnovne skole u Vracevšnici i "oprobao srecu u mnogim zanatima...".

Svojim bogatim stvaralaštvom na svojevrstan nacin obeležava življenje na šumadijskom i srpskom prostoru. On je pesnik, prozni i dramski pisac, lirski zdravicar Gruže, slikar prirode, sela, detinjstva i ljubavi, pisac pesama za decu.

"Plenio je duše slušalaca i citalaca svih naraštaja"

Ministarstvo kulture i informisanja je uputilo telegram saucešca u kojem stoji: "Dobrica Eric je bio živi lirski izvor našeg narodnog duha, neodoljivi pesnik zavicajnih šumadijskih predela, oduševljeni glas u slavu života i radanja, ali i gorki glas pobune protiv nepravde ucinjene njegovom slobodarskom narodu. Plenio je i doticao duše slušalaca i citalaca svih naraštaja, uz njegovu pesmu svi su postajali neposredniji i bezazleniji. Pamticemo njegove reci kao izrasle iz naše rodne i rodene zemlje"

Nezaobilazan je u antologijama i udžbenicima. Pisao je poeziju i prozu, pesme za decu, saradivao u brojnim listovima i casopisima i cesto govorio svoje pesme u raznim prilikama.

Prvu zbirku pesama objavio 1959. godine, a od tada više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica...

Pesme su mu ušle u citanke, antologije, školske lektire. Dobitnik je niza znacajnih nagrada i priznanja: Mlado pokoljenje, Goranov venac, Nagrada Zmajevih decjih igara, Neven, Vukova Nagrada.

Startovao je kao najuspešniji predstavnik pokreta "Srpski pesnici na selu" ciji su pokrovitelji i promoteri bili uceni intelektualci dr Dragiša Vitoševic i prof. dr Vladeta Košutic.

Sa Vitoševicem je sastavio cvetnik srpskih pesnika sa sela "Orfej medu šljivama", ali je uskoro nadrastao i svojim darom prevazišao ceo pokret i postao pokret sam po sebi - brojnim knjigama, nastupima, ukupnim pesnickim životom.

Za više od pola veka pevanja, napisao je i objavio stotinak knjiga - poezije, proze, za decu i odrasle: "Vinogradar", "Stari seljacki kalendar", "Stražar na suncu", "Serbia koje ima", "Buklija", "Pesma o rataru", "Stari srpski kalendar", "Vecni kratkovecnici", "Sricanje Žene", "Padanje zvezda", "Tri sonetna venca", "Kosac peva pod krošnjama", "Kuca za moga brata", "Roždestvo Ratarevo", "Krunisanje" u biblioteci "Rec i misao", "Bunar za prijatelje", "Placi, voljena zemljo", "Trava je uvek mlada", "Razapeta Zemlja", "Ruža vetrova", "Brojanice iz Gracanice".
Njegove knjige za decu imale su veliku popularanost i mnoga izdanja.

S velikim brojem pesama ušao je u "Antologiju srpske poezije za decu" Dušana Radovica, s kojim je uredivao casopis "Poletarac".

U srpskoj poeziji za decu ostavio je neizbrisiv trag i originalan opus, izmedu ostalog: "Vašar u Topoli", Slavuj i sunce" "Ogrlica od grlica", "Leto u Kalipolju", "Frula zlatokrila", "Od ratara do zlatara", "Dobrica cobanska torbica", "Torba sa pet spratova", "Pesme o svicima", "Dolina suncokreta" i druge.

Komentari 88

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Crnogorac I

Ode i Dobrica, ko nam osta? Sve sto valja odlazi, na ovaj ili onaj nacin. A ostaje pretezno talog koji je isplivao i izreklamirao se. Ostaju nam 'pisci' za 'djecu' Zoranah, Kija Kockar itd. Laka ti zemlja

1968

@Crnogorac I Ostaju njihova dela...u svakoj biblioteci se mogu naci

Змај

Почивај у миру добри човече. Живећеш заувек кроз твоја дела

SERIJE