• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali najavljuje: Povećanje minimalca u septembru

Izvor mondo.rs

Ministar finansija Siniša Mali najavljuje povećanje minimalca u septembru, kako i značajnije povećanje plata i penzija u drugoj polovini ove godine.

 Minimalac u Srbiji, Mali najavio povećanje u septembru Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"U toku prošle godine smo povecali minimalnu cenu rada sa 143 dinara na 155 dinara po satu, cime je prvi put predena cifra od 27.000 dinara mesecno. Sa tim cemo nastaviti i dalje... Naredno povecanje ce biti u septembru i to radimo zajedno sa privredom i sindikatima. Samo želimo da to bude na realnim osnovama, kako bismo imali zdravu privredu koja to može da iznese", rekao je Mali u intervjuu za "B92".


Sumirajuci rezultate rada od dolaska na celo Ministarstva finansija, uveren je da je "najbolja vest za gradane u ovih prvih godinu dana, bilo povecanje plata u javnom sektoru i penzija", a ocekuje da ce biti prostora za još jedno povecanje "koje sigurno nece biti malo".


"Jedan od najvecih ciljeva na pocetku nam je bio da stvorimo povoljno okruženje za privredu, koja ce moci dobro i efikasno da posluje i da bude konkurentna na tržištu... Zato smo zapoceli sa smanjivanjem opterecenja na zarade, sa cime cemo nastaviti i ove godine", kaže ministar.

Vucic: Rašce još plate i penzije, prosek 500 evra!


Ocekuje da u drugoj polovini godine, u zavisnosti od raspoloživog fiskalnog prostora, bude doneta takva odluka, i dodaje da se razmatra nekoliko opcija, šta tacno može da se smanji.


"Mislim da je ipak najveci izazov za buducnost da nademo nove izvore rasta privrede. Imamo mnogo potencijala, moramo samo da budemo dovoljno pametni i sposobni da ih iskoristimo", dodaje Mali.


Na pitanje da li zadovoljan današnjim brojkama u odnosu na godinu ranije, istice da je privredni rast u prošloj godini bio 4,3 odsto, da javni dug nastavlja da se smanjuje, da i dalje ostvarujemo suficit u državnoj kasi.

"Projekcija rasta za ovu godinu nam je 3,5 odsto i nadam se da cemo moci da je ostvarimo. Videcemo kakvi ce biti podaci iz drugog kvartala. Javni dug nam se i dalje smanjuje, i u martu je iznosio 50,8 procenata BDP-a. Nemamo najnovije podatke za nezaposlenost, ali oni iz prošle godine govore da je na nivou od oko 12 posto, što je više nego duplo manje u odnosu na onih 25,9 posti u 2013. godini".


Ministar navodi da je suficit republickog budžeta u prva cetiri meseca iznosio 5,5 milijardi dinara, što je za 400 miliona evra više od plana, i objašnjava da veci suficit znaci da imamo veci fiskalni prostor za povecanje plata i penzija, za smanjenje opterecenja rada...


"U toku prethodne godine privukli smo 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, više nego sve druge zemlje u regionu zajedno. Takode, u toku prva cetiri meseca ove godine, vrednost investicija u našu zemlju je 1,2 milijarde evra, što je 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine", predocava Mali.


Kao jedan od najbitnijih dogadaja u prošloj godini istice to što je kineski Zidin preuzeo RTB Bor, cime smo sacuvali pet hiljada radnih mesta.

"Verovatno cemo imati švajcarski model za penzije"

"Takode, imamo grinfild investiciju u Zrenjanin, gde kineski proizvodac automobilskih guma Šandong Linglong treba da gradi fabriku... Sproveli smo i veoma uspešnu koncesiju aerodroma 'Nikola Tesla'. Svedoci smo da se svakodnevno otvaraju nove fabrike u Srbiji, a predsednik Aleksandar Vucic je nedavno izneo podatak da je u poslednjih pet godina otvoreno cak 180 novih fabrika".


Kada je rec o javnim kapitalnim investicijama, ministar napominje da je u tu svrhu u budžetu za ovu godinu izdvojeno 30 odsto više novca, a ocekuje da ce naredne godine biti još i više.


"Gradimo nove autoputeve, obnavljamo železnicu, povezujemo se sa evropskim koridorima. To je jedini nacin da Srbija ide napred", zakljucio je ministar finansija Siniša Mali.

Komentari 41

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marija

Ovaj opet prica neistinite price, Par sto dinara je mizerija i podcenjivaje gradjana,Neverujem njemu i drugim politicarima sto nam lazna obecanja daju ama bas bas nista,Nema vise glas ni za koga ko je slagao.

Marija

Ovaj opet prica neistinite price, Par sto dinara je mizerija i podcenjivaje gradjana,Neverujem njemu i drugim politicarima sto nam lazna obecanja daju ama bas bas nista,Nema vise glas ni za koga ko je slagao.

Urke

Nemoj k'o boga te molim.Ima da nam životne namirnice i ostale stvari poskupe još više.

special image