Fokača je italijanska pogača koja se često sprema sa ruzmarinom, ali može da se sprema i sa maslinama, svežim paradajzom...

Sastojci:

310 mililitara tople vode

Dve kašičice šećera

Kesica kvasca

420 grama brašna

60 mililitara maslinovog ulja plus još malo za odozgo

Dve kašičice morske soli plus još malo za posipanje

Dve kašičice ruzmarina

Priprema:

Zagrejte vodu da bude mlaka, pa u nju sipajte šećer i kvasac, promešajte i ostavite da naraste desetak minuta.

Pomešajte brašno, maslinovo ulje i so, dobro izmešajte sastojke, pa rukama mesite testo i oblikujte ga u loptu. Posudu podmažite uljem, zatim u nju stavite testo, prekrijte i ostavite na toplom da narasta 45 minuta do sat vremena.

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

U međuvremenu, testo razvijte na pobrašnjenoj radnoj površini – neka bude debljine oko centimetar. Zatim ga prekrijte folijom i ostavite da naraste još oko 20 minuta. Sklonite foliju, testo prebacite u podmazan pleh, pa prstima napravite udubljenja po celoj površinu.

Odozgo poprskajte malo maslinovog ulja (kašiku-dve), pospite ruzmarin i morsku so. Pecite oko 20 minuta ili dok pogača ne dobije zlatnu boju. Kada izvadite iz rerne, po želji možete da poprskate još malo maslinovog ulja.

Imate li i vi neki dobar recept za pogaču? Pišite nam u komentarima!