Nadležni ističu da su propisi za proizvođače mesa u Srbiji stroži od evropskih.
Zabrana izvoz u Ruski Federaciju na rok od od 60 dana važi za "Karneks", "Matijević", "Big bul fuds" i "Zlatiborac".
Gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, Veljko Jovanović navodi da je najviše bilo primedbi na nesaglašenost procedura sa onima koje važe u Evroazijskog uniji.
U nekim kompanijama procedure su usaglašene po stadardima Evropske unije, što, kako ističe, ne može da utiče na kvalitet proizvoda.
Naglašava da su srpski standardi mnogo stroži u odnosu na EU.
"U EU je dozvoljeno 0,1 miligrama po kilogramu toksičnih materija, što u Srbiji nije slučaj",ukazuje Jovanović.
Evropska lista aditiva krajem prošle godine je dopunjena i vinobran je dopušten u mesu za pljeskavice i ćevape, a u Srbiji je još zabranjen.
Dušan Ljuština iz šefa Odseka veterinarske inspekcije za grad Beograd ističe da se tako pripremljeno meso isključuje iz prometa.
I Dragica Karan iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa potvrđuje da je meso jedno od najviše kontrolisanih namirnica u Srbiji i da potrošači ne bi trebalo da imaju bojazan da je meso neispravno.
Komentarišući navode Industrije mesa "Matijević" da se kao razog za zabranu ističu prljava odeća u radničkom ormariću, čekinje u transportu i zamrljani pečat veterinarske inspekcije, Veljko Jovanović kaže da se to može dogoditi bilo kom proizvođaču u svetu.
"Do zamrljenja pečata može da se dođe zbog trenja polutki u transportu kao i do spadanja ušne markice preko koje se određuje poreklo mesa", smatra Jovanović.
Tvrdi da je "Matijević" godinama prisutan u moskovskim ekskluzivnim radnjama gde je u prethodnom periodu udvostručio prodaju i da i da su se upravo zbog veće tražnje ti propusti su i dogodili.
Kaže da ako se nešto sve više prodaje, podleže i dodatnoj kontroli.
Ukazuje da je u odluci o zabrani rečeno da je meso iz Srbije koje je izvezeno do 4. juna kada je stupila na snagu biće i uvezeno, što je, kako smatra Jovanović, jako dobar signal.
Napominje da je važno je da u mesu nije bilo patogena.
Prema njegovim rečima, tendencija u inspekciji je da se odgovornost za kvalitet i zdravstvenu ispravnost hrane prebacuje na proizvođača.
"Ubuduće će na proizvođaču biti najveća odgovornost da ispravi uočene propuste", zaključuje Jovanović za RTS.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina