• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Afera "Franak": Gotovo svi dužnici prešli na evre

Izvor Tanjug

Do isteka roka predviđenih leks specijalisom, oko 90 odsto spornih kredita indeksiranih u švajcarskim francima konvertovano je u evre, rečeno je u Narodnoj banci Srbije.

 NBS - Krediti u švajcarskim francima - Oko 90 odsto konvertovano u evre Izvor: Mondo
Izvor: Mondo

Zakonom je bio predviđen rok do 7. jula za prebacivanje stambenih kredita građana iz franaka u evre po posebnom zakonu, podseća Tanjug.

Leks specijalis

Leks specijalis za rešavanje dugogodišnjeg problema građana zaduženih u švajarcima donet je, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, krajem aprila, a stupio je na snagu 7. maja. Korisnicima stambenih kredita vezanih za franke tim zakonom se otpisuje deo preostale glavnice i to u vrednosti 38 odsto. Ostatak duga konvertuje se u evre i po kamatnoj stopi koja je važila u konkretnoj banci na dan 31. mart ove godine, deli se na nove otplatne rate. U svakom slučaju, kamatna stopa ne sme da bude veća od 3,4 odsto plus euribor za varijabilne odnosno četiri odsto za fiksne.

"Prema informacijama dobijenim od banaka, u toku prvih mesec dana primene Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima poslate su ponude za zaključenje ugovora o konverziji klijentima koji su imali stambene kredite sa valutnom klauzulom - indeksirane u švajcarskim francima", kažu u NBS.

Dodaju da je, prema poslednjim preliminarnim podacima d banaka, oko 90 odsto kreditnih partija konvertovano u evre.

NBS navodi da aktivno prati postupak konverzije, koji jeste pri kraju, ali još uvek nije okončan u potpunosti, tako da će tek biti poznati konačni efekti transakcije.

SPAS ZA DUŽNIKE: Zakon o "švajcarcima" na snazi!

Bankari kažu da se pojedini klijenti nisu odličili na konverziju zato što više ne žive u Srbiji, zatim što se nekima ne isplati prelazak na višu kamatnu stopu pošto su prilikom uzimanja kredita dobili izuzetno povoljnu kamatu od jedan odsto, kao i oni klijenti koji žele da pokrenu sudski postupak protiv banaka pozivajući se na ništavost valutne klauzule u francima.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image