Svinjska kuga - Grčka zabranila uvoz svinjetine iz Bugarske
MONDO/Stefan Stojanović 

Ministarka poljoprivrede Desislava Taneva rekla je poslanicima u bugarskom parlamentu u Sofiji da će na granici između Bugarske i Grčke biti pojačana kontrola kako bi se proverilo da li neko od putnika u Grčku unosi zabranjene mesne proizvode.

Vlastima Bugarske prijavljeno je više od 20 slučajeva zaraze na industrijskim farmama ili u domaćinstvima u severnom delu zemlje, što je dovelo do ubijanja najmanje 50.000 svinja u julu.

U Srbiji za sada nema svinjske kuge iako je u zemljama regiona ima. To je juče potvrdila direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara.

Ona je rekla da su se novi slučajevi pojavili u Bugarskoj, kao i na farmi domaćih svinja u Slovačkoj.

Afrička svinjska groznica je visokozarazna bolest od koje mogu da obole domaće i divlje svinje, ali ne i ljudi. Smrt kod životinja može nastupiti veoma brzo.

Divlje svinje smatraju se glavnim rezervoarom virusa u Africi i drugim područjima gde se bolest pojavljuje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima, navode oni.

Virus u mesu se navodno uništava zagrevanjem na temperaturi od 70 stepeni u trajanju od pola sata, dok se u krvi i serumu uništava pri delovanju temperature od 60 stepeni u trajanju od 30 minuta.

Preporuke stručnjaka su da se svinje ne hrane pomijama, da se izbegava da budu na otvorenom, na pašama, kao i da se spreči njihov kontakt sa divljim svinjama.

Svi koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro nakon toga da operu i dezinfikuju ruke, obuću i odeću...