Verovatno najpoznatija torta u Nemačkoj je švarcvald torta sa višnjama. Od kombinacije čokoladnog želatinastog kolača, sočnog krema, višanja i dosta likera od višnje svima prosto pođe "voda na usta".
Verovatno najpoznatija torta u Nemačkoj je švarcvald torta sa višnjama. Od kombinacije čokoladnog želatinastog kolača, sočnog krema, višanja i dosta likera od višnje svima prosto pođe "voda na usta".
Ova nemačka "kraljica" među tortama potiče iz oblasti Švarcvald, a, sudeći po muzeju kolača u Kicingenu na Majni, do Drugog svetskog rata bila je nepoznata u ostalim delovima zemlje, prenosi "Dojče vele".
Zatim je 1949. godine zauzela trinaesto mesto na listi najpoznatijih torti u Nemačkoj, a od tada do danas postala je svetski poznata.
Torta se sastoji od donje, tvrđe i hrskave kore, meke čokoladne kore i dve vrste fila.
- 125 grama brašna
- 60 grama maslaca
- 45 grama šećera
- jedno žumance
Izmešati sve sastojke u posudi ili na stolu. Staviti da se peče u kalup za tortu - 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 175 °C. Pustite da se ohladi.
Meka kora:
- 210 grama brašna
- osam jaja
- 120 grama šećera
- 40 grama čokolade
- jedna mala kašičica kvasca
Odvojite žumanca od belanaca. Ulupajte sneg od belanaca sa šećerom. Izmešajte brašno i kvasac. Izmutite dobro žumanca dok ne postanu beličasta. U umućena žumanca dodajte mešavinu brašna, kvasca i čokolade. Spojite dve mase. Stavite u okrugli kalup za tortu (prešnika 26 centimetara) koji ste namazali masnoćom i posuli brašnom. Stavite testo da se peče 55 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 150 °C.
Fil od višanja:
- tegla kompota od višanja, oko 400 grama
- tri kašičice kukuruznog brašna, skroba
Ocedite višnje, sačuvajte 250 mililitara tečnosti. Odvojite četiri kašike od četvrtine oceđenog soka i pomešajte s kukuruznim brašnom. Ostatak tečnosti prokuvajte. Kada proključa, dodajte mešavinu kukuruznog brašna i soka. Ostavite 16 višanja za ukras na vrhu torte.
Beli fil i preliv:
- litar slatke pavlake
- pet listova želatina ili učvršćivača za šlag
- 50 grama marmelade ili želea od višanja
- 50 grama strugane čokolade
- liker od višnje
Ugrejte marmeladu, a zatim izrežite čokoladnu koru na dva ili tri dela. Premažite donju koru i jednu meku koru marmeladom.
Umutite slatku pavlaku, šećer i učvršćivač. Poprskajte nekoliko kapi rakije po piškoti. Namažite sloj ulupanog šlaga po piškoti i poređajte trešnje. Nekoliko kapi rakije na trešnje i pokrijte s drugim krugom piškote. Ostatak krema namazati po vrhu i na stranama torte.
Ukrasite višnjama i struganom čokoladom i - uživajte.
(MONDO)
Ova nemačka "kraljica" među tortama potiče iz oblasti Švarcvald, a, sudeći po muzeju kolača u Kicingenu na Majni, do Drugog svetskog rata bila je nepoznata u ostalim delovima zemlje, prenosi "Dojče vele".
Zatim je 1949. godine zauzela trinaesto mesto na listi najpoznatijih torti u Nemačkoj, a od tada do danas postala je svetski poznata.
Torta se sastoji od donje, tvrđe i hrskave kore, meke čokoladne kore i dve vrste fila.
Sastojci i priprema
Donja kora:- 125 grama brašna
- 60 grama maslaca
- 45 grama šećera
- jedno žumance
Izmešati sve sastojke u posudi ili na stolu. Staviti da se peče u kalup za tortu - 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 175 °C. Pustite da se ohladi.
Meka kora:
- 210 grama brašna
- osam jaja
- 120 grama šećera
- 40 grama čokolade
- jedna mala kašičica kvasca
Odvojite žumanca od belanaca. Ulupajte sneg od belanaca sa šećerom. Izmešajte brašno i kvasac. Izmutite dobro žumanca dok ne postanu beličasta. U umućena žumanca dodajte mešavinu brašna, kvasca i čokolade. Spojite dve mase. Stavite u okrugli kalup za tortu (prešnika 26 centimetara) koji ste namazali masnoćom i posuli brašnom. Stavite testo da se peče 55 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 150 °C.
Fil od višanja:
- tegla kompota od višanja, oko 400 grama
- tri kašičice kukuruznog brašna, skroba
Ocedite višnje, sačuvajte 250 mililitara tečnosti. Odvojite četiri kašike od četvrtine oceđenog soka i pomešajte s kukuruznim brašnom. Ostatak tečnosti prokuvajte. Kada proključa, dodajte mešavinu kukuruznog brašna i soka. Ostavite 16 višanja za ukras na vrhu torte.
Beli fil i preliv:
- litar slatke pavlake
- pet listova želatina ili učvršćivača za šlag
- 50 grama marmelade ili želea od višanja
- 50 grama strugane čokolade
- liker od višnje
Ugrejte marmeladu, a zatim izrežite čokoladnu koru na dva ili tri dela. Premažite donju koru i jednu meku koru marmeladom.
Umutite slatku pavlaku, šećer i učvršćivač. Poprskajte nekoliko kapi rakije po piškoti. Namažite sloj ulupanog šlaga po piškoti i poređajte trešnje. Nekoliko kapi rakije na trešnje i pokrijte s drugim krugom piškote. Ostatak krema namazati po vrhu i na stranama torte.
Ukrasite višnjama i struganom čokoladom i - uživajte.
(MONDO)