Knedle od starog hleba (Semmelknödel) su tradicionalni prilog u južnoj Nemačkoj, Češkoj i Austriji. Služe se uz pečen kiseo kupus (podvarak), pečeno meso i pečurke u belom sosu.
Knedle od starog hleba (Semmelknödel) su tradicionalni prilog u južnoj Nemačkoj, Češkoj i Austriji. Služe se uz pečen kiseo kupus (podvarak), pečeno meso i pečurke u belom sosu.
Pošto se koristi stari hleb, potiču iz kuhinje siromašnih, ali su u međuvremenu dobile epitet specijaliteta, piše "Dojče Vele" (Deutsche Welle)
- 1/8 l toplog mleka
- 1 mali crni luk
- 30 g putera ili margarina
- 2 velike kašike sitno iseckanog peršuna
- 2 jaja
- so, biber, oraščić
Vlažnim rukama napraviti 7-10 knedli (veličine oraha). Kuvati knedle desetak minuta u proključaloj, slanoj vodi. Čim isplivaju na površinu znači da su gotove.
Prijatno!
(MONDO)
Pošto se koristi stari hleb, potiču iz kuhinje siromašnih, ali su u međuvremenu dobile epitet specijaliteta, piše "Dojče Vele" (Deutsche Welle)
Sastojci za 10 porcija:
- 200 g hleba sitno iseckanog na kockice- 1/8 l toplog mleka
- 1 mali crni luk
- 30 g putera ili margarina
- 2 velike kašike sitno iseckanog peršuna
- 2 jaja
- so, biber, oraščić
Priprema:
Sitno iseći hleb i preliti ga toplim mlekom. Iseckan luk prodinstati na masnoći pa mu dodati peršun. Izdinstani luk sa peršunom pomešati sa jajima i pomešati (izmesiti rukom) sa pokvašenim kockama hleba. Ako se testo lepi dodati malo brašna. Začiniti.Vlažnim rukama napraviti 7-10 knedli (veličine oraha). Kuvati knedle desetak minuta u proključaloj, slanoj vodi. Čim isplivaju na površinu znači da su gotove.
Prijatno!
(MONDO)