• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosveta prodata IPS-u

Agencija za privatizaciju danas je potpisala ugovor o prodaji izdavačke kuće Prosveta izdavačkom i trgovinskom preduzeću Medija II (Media), odnosno IPS-u, za 3,2 miliona evra.

Agencija za privatizaciju danas je potpisala ugovor o prodaji izdavačke kuće Prosveta izdavačkom i trgovinskom preduzeću Medija II (Media), odnosno IPS-u, za 3,2 miliona evra.

Kupac se obavezao da će u Prosvetu uložiti najmanje 200.000 evra u naredne dve godine i prihvatio je minimalne obaveze iz socijalnog programa i neke dodatne elemente socijalnog programa, navodi se u saopštenju.

Direktor IPS-a, čija knjižarska mreža u Srbiji i Crnoj Gori obuhvata oko dvadesetak knjižara, izjavio je Tanjugu da je srećan što je "Prosveta" postala član njegove kompanije jer je tako dobijen "spoj tradicije i modernog pristupa izdavaštvu i knjižarstvu".

On je naglasio da će "Prosveta" ostati pravno lice sa istim logotipom, ali je planirao njenu obnovu i revitalizaciju kao simbola srpskog izdavaštva i kulture.

"Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo biti u prilici da nastavimo tradiciju Gece Kona, prvog velikog srpskog izdavača, koja traje već više od 100 godina, i da u njegovoj knjižari ponudimo najbolju selekciju srpskog i svetskog izdavaštva", istakao je Pantović.

On se nije izjasnio o izdavačkim planovima jer će mu za biti potrebno vremena da sagleda detaljno situaciju u "Prosveti", ali pošto je imao veoma dobre kontakte sa dosadašnjim rukovodstvom namerava da već sutra započne sa primopredajom iako će cela tenderska procedura potrajati još oko mesec dana.

Pantović je kazao da svakako namereva da nastavi sa izdavanjem starih i novih leksikografskih i kapitalnih izdanja po kojima je "Prosveta" bila poznata.

Potpisivanju kupopordajnog ugovora prisustvovao je v.d. direktora "Prosvete" Dragan Milinčić, koji je izjavio Tanjugu da je zadovoljan što je IPS kupio pošto se novi vlasnik bavi isključivo izdavaštvom i knjižarstvom što daje garanciju da će biti sačuvana osnovna delatnost "Prosvete".

On je kazao da su sindikati prihvatili uslove koje je ponudio novi vlasnik koji je bio spreman na neke ustupke i da su radnci zadovoljni što je neizvesnost završena.

Tender za prodaju 69,7 odsto Prosvete raspisan je u novembru 2008. godine, a prvoplasirani na tenderu bio je konzorcijum Univerziteta Singidunum i kompanije Cepter buk vorld (Zepter Book World) koji je ponudio cenu od 5,7 miliona evra.

Taj konzorcijum nije potpisao ugovor u produženom roku, a od kupovine je odustao zato što mu Agencija za privatizaciju nije dozvolila da menja namenu knjižare "Geca Kon" u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Uslovima tendera predviđeno je da kupac Prosvete najmanje deset godina nastavi da se bavi izdavaštvom i da zadrži namenu knjižare "Geca Kon".

Medija II je bila drugorangirana kompanija na tenderu.

Vlasnik Medije II je holding kompanija IPS. To preduzeće se bavi izdavaštvom i prodajom knjiga, kao i tehničke robe, igračaka i torbi.

IPS ima knjižare u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Šapcu i Obrenovcu, kao i u Podgorici.

Država je do sada bila vlasnik 99 odsto Prosvete, čija je imovina procenjena na šest miliona evra.

U vlasništvu Prosvete su, osim knjižare "Geca Kon", zgrada u Čika Ljubinoj ulici, knjižare na Terazijama, u Kosovskoj ulici, na Zelenom vencu i Kopaoniku, magacini u Dobračinoj i Dušanovoj ulici, kao i prostor, površine 380 kvadratnih metara, u kome je smešteno pozorište "Boško Buha".

Prema podacima iz tenderskog prospekta, Prosveta je u 2007. godini izdala 91.221 knjigu, što je za 60 odsto više nego godinu ranije.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Prosveta je na kraju 2008. godine imala 94 zaposlena.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image