• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eko globa na frižidere više ne ide na kilo

Od subote se primenjuje nova uredba sa smanjenom ekološkom taksom na pojedine vrste električnih i elektronskih uređaja, i to u fiksnom iznosu.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine Bojan Đurić kazao je agenciji Beta da su novom uredbom uvedene fiksne ekološke takse za pojedine proizvode umesto naplate po kilogramu.

Đurić je naveo da će ekološka taksa za veš mašine biti 1.000 dinara, umesto dosadašnjih 1.800 dinara, za kombinaciju frižidera i zamrzivača taksa će biti 1.400 dinara, a za zamrzivače 1.200 dinara.

"Prethodnim rešenjen naplate takse po kilogramu proizvoda dolažilo je od nelogičnosti i nefer rešenja, kao na primer da taksa za veš mašinu uvezenu sa Delekog istoka, tešku oko 50 kilograma, bude niža nego za kvalitetnu mašinu za veš tešku 70 kilograma, iza koje ostaje veoma kvalitetan materjal za reciklažu", kazao je on.

Đurić je rekao da je za male kućne aparate zadržana taksa od 60 dinara po kilogramu i naveo da, na primer, ekološka taksa na fen za kosu iznosi oko 25 dinara.

Novom uredbom rok za uplatu takse u Fond za zastitu životne sredine povećan je sa 15 na 45 dana, tako da će se ekološka taksa, za na primer prva tri meseca 2011. godine plaćati do 15. maja, kazao je on.

Đurić je istakao da je to kompromisno rešenje rezultat pregovora sa članovima Privredne komore Srbije, koji su najveći obveznici u plaćanju ekološke takse.

Naplata ekološke takse u Srbiji na električne i elektronske uređaje, baterije, akumulatore, otpadna ulja i proizvode sa azbestom počela je 1. aprila ove godine.

Na ekološku taksu ne plaća se porez na dodatu vrednost (PDV), a preduzeća koja budu izvozila robu dobiće povraćaj novca koji je naplaćen za ekološku taksu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image