• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kod Bora nađeno zlato

Na Crnom vrhu, kod Bora, pronađeno je nalazište zlata, ali se još ne zna da li su količine otkrivene u jednoj od bušotina isplativoj za eksploataciju.

Kompanija "Avala risorzis", kćerka firma "Dandi plemenitih metala", pronašla je na Crnom vrhu, na istoku Srbije, pojas zlata u dužini od 52 metra, što je prvi uspeh te kompanije od dobijanja koncesije za geološka istraživanja u Srbiji.

Zapadni obronci Crnog vrha, u oblasti Korkan Biger, koja se nalazi na teritoriji Žagubice, u delu koji se graniči sa opštinama Bor i Majdanpek, sadrže rudu zlata, piše "Danas".

Kompanija "Avala", koja je nedavno osnovana za geološka istraživanja na Crnom vrhu, saopštila je da je sediment jedne bušotine, koji je analiziran u Boru, Bugarskoj i u Australiji, pokazao da u dužini od 52 metra, na dubini od 17 metara postoji ruda sa 4,3 grama zlata po toni.

Međutim, potencijal ležišta još nije poznat i dalja istraživanja trebalo bi da pokažu kolika je dubina naslaga te rude i da li u okolini postoji još takvih segmenata.

Zlato se u rudi bakra koja se eksploatiše u borskim rudnicima nalazi najčešće u količini od oko 15 grama po toni, ali je izdvajanje plemenitog metala moguće jedino hemijskim putem, pri čemu se isplativom smatra koncentracija od osam do 20 grama u toni.

Ležište na Crnom vrhu sadrži manju količinu, ali je ona kompaktna i vidljiva, pa je i tehnologija izdvajanja drugačija.

Kompanija "Avala" je prilično uzdržana i naglašava da se na dosadašnja iskustva njihovih stručnjaka koja ukazuju na to da su očekivanja od ovog ležišta razumna ne bi trebalo previše oslanjati.

Vest su potvrdili i u Ministarstvu rudarstva i energetike, navodeći da je prerano za pretpostavke o ležištu iz koga bi mogla da se planira eksploatacija, prenosi "Danas".

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image