• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mona Liza - tajanstven je pogled, ne osmeh

Tajanstveni osmeh Mona Lize nije jedina tajna koju skriva čuvena slika Leonarda da Vinčija. Tajnu kriju i njene oči, a stručnjaci pokušavaju da otkriju šta znači niz slova i brojeva zapisanih u njima.

Istoričari umetnosti otkrili su slova i brojeve u Mona Lizinim očima pomoću fotografija čuvene slike urađenim u visokoj rezoluciji.

"Golom oku ti simboli su nevidljivi, ali se, kad se uvećaju, veoma jasno vide", rekao je Silvano Vinćeti, predsednik italijanskog Nacionalnog odbora za kulturno nasleđe, kog čudi što te simbole dosad niko nije primetio.

U desnom Mona Lizinom oku tako se kriju slova "LV", što verovatno predstavlja Da Vinčijeve inicijale, a tajnu levog oka stručnjaci još nisu dešifrovali.

"Teško ih je jasno razaznati. Čini se da bi mogla biti slova 'CE' ili slovo 'B'. Morate imati na umu da je ovo 500 godina stara slika i da više nije toliko bistra i oštra kao što je bila kad je naslikana"
, rekao je Vinćeti i dodao da su na luku mosta koji se nalazi u pozadini slike takođe vidljivi simboli.

"Mogao bi to da bude broj '72', ali i slovo 'L' kao i broj '2'. Ko zna, možda je reč o ljubavnoj poruci!?".

Vinćeti se u Pariz uputio kako bi detaljno proučio sliku izloženu u muzeju Luvr nakon što je njegov saradnik Luiđi Bordžija u jednom antikvarijatu pronašao staru knjigu u kojoj se navodi kako su "Mona Lisine oči pune znakova i simbola". Vinćeti tvrdi kako simboli na čuvenoj slici nisu greška nego ih je tamo ispisao sam Da Vinči, za kog je poznato da ih je koristio u svom radu.

Vinćeti i njegov odbor traže dozvolu za ekshumaciju posmrtnih ostataka Leonarda da Vinčija iz njegove grobnice u dvorcu u Ambosieu. Žele da uz pomoć lobanje pokušaju da rekonstruišu njegovo lice kako bi utvrdili da li je Mona Liza zaista autoportret, kao što mnogi veruju. Neki istoričari umetnosti tvrde da je Leonardo da Vinči bio homoseksualac pa je naslikao sebe kao ženu, dok drugi tvrde kako je na slici ili Da Vinčijeva majka ili Liza Džerardini, žena jednog firentinskog trgovca.

(Agencije/MONDO)

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

boki

Da Vinci je zaista bio homoseksualac. Cinjenica je da je bio optuzivan zbog toga, zajedno sa 3 svoja ucenika. Ali naravno, to ne bi trebalo da ga umanjuje u nasim ocima. On je bio i ostace jedan od najvecih umova u istoriji covecanstva. Genije u pravom smislu te reci! :)

šljivovica

Ma svaka mu cast. Ko bi jos to uspeo? Niko! Jel gledao neko film "Da Vincijev kod" ? Film je exstra.

NikolaSRB

Covek je bio genije... I kako je uspeo da oslika simbole nevidljive ljudskom oku bez pomoci lupe?!

SERIJE