• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa "Zastava automobilima" praktično gotovo

U preduzeću "Zastava automobili" u Kragujevcu danas se za neku od ponuda iz socijalnog programa izjasnilo 1.200, od ukupno oko 1.600 radnika.

Preostalih oko 200 zaposlenih koji danas iz objektivnih razloga nisu mogli da dođu do upravne zgrade "Zastave", mogu to se izjasne do sutra u 15 časova, rekla je Tanjugu direktorka Direkcije za kadrovske i pravne poslove Margita Gavrilović.

Prema socijalnom programu o rešavanju statusa zaposlenih u preduzeću "Zastava automobili", koji je uradilo Ministarstvo ekonomije, a krajem minule godine prihvatio Glavni odbor Samostalnog sindikata posle višednevnih protesta, samo 70 radnika ostaće u tom preduzeću, dok je njih 910 tehnološki višak.



Program predviđa i da 47 radnika pređe u kompaniju "Fijat automobili Srbija", dok će njih oko 100 biti zaposleno u zaštitnoj radionici "Zastava INPRO". Oko 476 radnika ispunjava ili će u ovoj godini ispuniti jedan od uslova za
penzionisanje.

Radnici "Zastava automobila" danas su potpisivali rešenja da im od 5. januara prestaje radni odnos u tom preduzeću, dok je njih 910 koji su tehnološki višak i koji će u naredne dve godine biti na evidenciji tržišta rada, potpisivalo i izjave da li prihvataju da pohađaju šestomesečnu obuku za prekvalifikaciju.

Radnici će, kako se najavljuje, već sutra dobiti otpremnine od 300 evra po godini staža. Oni zaposleni koji su se izjasnili da su za prekvalifikaciju, mesečno će u ovoj godini dobijati po 22.000 dinara, a u narednoj po 19.000 dinara, odnosno ukoliko su odbili prekvalifikaciju ta primanja će biti umanjena za 7.000 dinara.

Rešavanjem statusa poslednjih oko 1.600 zaposlenih u fabrici, tom nekadašnjem jugoslovenskom gigantu koji je sredinom 1980-ih godina, sa oko 17.000 radnika, dnevno proizvodio gotovo 1.000 vozila, stiču se uslovi za njeno zvanično zatvaranje.

Kako je nedavno Tanjugu izjavio Aleksandar Ljubić, predsednik Upravnog odbora Grupe "Zastava vozila" u čijem su sastavu "Zastava automobili", ta fabrika će u ovoj ili u narednoj godini zvanično prestati da postoji i kao pravni subjekt.

"Stvar je analiza, tehnike i stručnih službi, odnosno, reč je o administrativnom procesu u kojem je neophodno utvrditi konačne obaveze preduzeća i sačekati da se završe sudski procesi, ili i sve te obaveze prebaciti na Grupu 'Zastava vozila'", rekao je Ljubić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image