• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruska baza na Mesecu do 2030?

Rusija bi do 2030. mogla da stvori bazu na Mesecu, navodi se u materijalu podeljenom novinarima pred polazak ruskog premijera Vladimira Putina u grad Gagarin u Smoljenskoj oblasti.

''Perspektive istraživanja sa ljudskom posadom povezuju se, u prvom redu, sa izlaskom izvan granica kosmičkog prostranstva oko Zemlje. Pre svega, to su letovi na Mesec i stvaranje baze na njegovoj polarnoj oblasti gde je najverovatnije prisustvo vode. To može da bude ostvareno oko 2030. godine'', navodi se u dokumentima koje prenosi Interfaks.

Naredne decenije, kako se navodi u materijalu, moguća je priprema za let na Mars.

Saopštava se da se trenutno radi na proizvodnji novog kosmičkog broda i rakete-nosača, čiji se let sa posadom kosmodroma ''Istočni'' planira za 2018. godinu.

Itar-Tas s navodi da Putin na današnjem savetovanju namerava da razmotri situaciju u raketno-kosmičkoj oblasti, perspektive i planove za istraživanje kosmičkog prostranstva do 2030. godine, kao i pitanje međunarodne saradnje u osvajanju kosmosa, povodom 50. godišnjice prvog čovekovog leta u kosmos.



Na 20 kilometara od grada koji nosi ime prvog kosmonauta nalazi se selo Klušino gde se rodio Jurij Gagarin, a Putin će posetiti Muzej istorije prvog leta i razgovarati sa veteranima koji su bili u kosmosu i onima koji su pripremali na zemlji njihov let.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image