• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napoleon Bonaparta - džabe si krečio

Raskošne barokne freske koje je Napoleon Bonaparta dao da se prekriju tokom renoviranja palate Kvirinale u Rimu za svoju suprugu Mariju Luizu, ponovo se mogu videti nakon višegodišnje restauracije, prenosi AFP.

Restauratori koji su otkrili freske nastale između 1655. i 1656. godine koje je Napoleon "sakrio" renoviranjem palate.

Napoleon Bonaparta je u to vreme, od 1812. do 1814. godine, potrošio neverovatnih milion franaka u zlatu na renoviranje palate. Uprkos ogromnim investicijama, francuski imperator nije nikada kročio u Rim.

Njegov arhitekta Rafaele Stern zatvorio je sve prozore koji su gledali u unutrašnje dvorište, prekrio zidove tkaninama i podigao pregradne zidove.

Pre oko deset godina, za vreme radova na električnim instalacijama, kuratori palate Kvirinale ustanovili su da originalne barokne freske nisu bile uništene kao što se verovalo, već da su sakrivene iza tapeta i novog sloja fresaka.

Restauracijom, koja je koštala 500.000 evra, otkrivene su freske nastale između 1655. i 1656, tj. u vreme kada je nastupio kraj Kontra reformacije i započeo period Baroka.

U središtu freski nalazi se 18 bibijskih scena na kojima su oslikane priče od stvaranja čoveka, preko Mojsijevog razdvajanja Crvenog mora do rođenja Isusa Hrista.

U sklopu proslave 150-godišnjice ujedinjenja Italije, palata Kvirinale - naizmenično dom papa, kraljeva i predsednika - biće otvorena za publiku od kraja novembra do marta 2012.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE