• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Magične tajne Belog grada

Imam jednu tajnu da ti kažem. Zapravo, imam više tajni. Dođi do Tašmajdanske pećine! Roman "Grad tajni" otkriva neke od najneverovatnijih priča o Beogradu

"Ako neki grad ima i čuva tajne, onda je to sigurno Beograd", rekao je danas autor romana "Grad tajni" Zoran Lj. Nikolić na jednom od najmisterioznijih mesta koje glavni grad Srbije ima.

Duboko ispod Tašmjadanskog parka, u pećini koja ima toliko toga da ispriča da može, Nikolić je ispričao neke zanimljive priče iz istorije Beograda, napaćenog grada koji je mnogo puta padao, ali isto toliko puta ponosno ustajao.

Mnogi i ne znaju šta se krije u utrobi centra Beograda. Kroz uzane prolaze, za ovaj put osvetljene svećama, ulazi se u jednu, drugu, treću "dvoranu"...Svaka krije nešto svoje, neku svoju priču, legendu.

Tako nas je autor vodio kroz odaje, ali i istoriju. U jednoj se nekada nalazilo beogradsko Staro groblje, u drugoj su, po svemu sudeći, Turci spalili mošti Svetog Save...Na 26 metara od površine zemlje stajali smo na mestu gde je u vreme Rimljana postojao vodovod (vodio je od Malog Mokrog luga), čuli smo priču o tome kako su Turci odvodili tadašnje Beograđane pešice do Istanbula kako bi im održavali isti takav vodovod, jer je takav isti u Istanbulu propadao. Turci nisu znali da ga održavaju.

Čuveni nemački komandant Aleksander fon Ler tu je napravio štab, tačnije sklonište za Vermahtovu komandu za jugoistok. Fon Ler je, inače, bio odgovoran za bombardovanje Beograda zbog čega mu se i sudilo posle rata.

Istorija Tašmajdanske pećine počinje još od rimskih vremena, kada se odatle vadio kamen za gradnju mnogih bitnih singidunumskih građevina. Od tog materijala bio je sačinjen i rimski vodovod, kao i mnogi sarkofazi koji i danas postoje u važnim beogradskim muzejima.

U vreme turske vlasti ovo mesto i dobija današnji naziv, od dve turske reči: "taš" - kamen i "majdan" -rudnik.

U ovom prostoru Karađorđe je imao svoj štab kada je tokom Prvog srpskog ustanka vraćao varoš od Turaka, tu su se skrivale žene, deca i starci tokom strašnog bombardovanja na početku Prvog svetskog rata.

Sve to i još mnogo više možete da pročitate u ovom romanu istraživača (ali i nekim prethodnim poput "Beograd ispod Beograda), književnika Zorana Lj. Nikolića, koji je istakao da je Tašmajdanska pećina nešto na šta treba da budemo ponosni, jer za to ima bezbroj razloga.

"Evropa nas sada, na neki svoj način, zove da joj se pridružimo. Ali, mi možemo isto tako da nju pozovemo ovde kod nas, jer je ovde sve počelo", rekao je Nikolić.

(MONDO - foto: MONDO)

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dada.n.p.

da je to samo u beogradu,vec u skoro svim gradovima srbija imaju neke skrivene proslosti tuneli pecine znaci i predmeti ,kao na primer u novi pazar postoji u centru grada bedem nalazi se u parku na kome je sada gradska biblioteka i restoran,a u prizemlju postoji celicni prozor i vrata koja vode tim tunelom do manastira djurdjevi stupovi.itd

xpert!

zoran lj. nikolic relativno cesto drzi predavanja u Beogradu,te iskoristite priliku-uzivacete! Knjige su sadrzajne i dopadljive i kad ih procitate-bude vam krivo sto niste cenili delove Beograda kojima stalno prolazite. Moj savet je da procitate Beograd ispod Beograda! Nakon toga ostale 2 knjige,a na kraju roman Grad tajni

jovana

zar mosti svetog save nisu spaljene na vracaru? :/

SERIJE