• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mona Liza u Luvru je duplikat?

Izgleda da je najcenjenije remek-delo na svetu ipak samo kopija mnogo veće slike koju je Leonardo da Vinči naslikao deset godina pre portreta koji decenijama krasi francuski Luvr.

Naime, platno "Isleworth Mona Lisa" koje je godinama bilo predmet debata o autentičnosti, navodno je originalna Mona Liza koju je slavni italijanski slikar uradio deceniju pre nego što je po uzoru na njega napravio mnogo manju sliku Mona Lize.

Švajcarska organizacija "Mona Lisa" najavila je da će uskoro javnosti da predstavi nepobitne istorijske i naučne dokaze da je "Isleworth Mona Lisa" delo slavnog Da Vinčija i da je ona u Luvru duplikat.

Sliku "Isleworth Mona Lisa" otkrio je engleski kolekcionar Hju Blaker nešto pre Prvog svetskog rata u kući jednog plemića u Somersetu. Nakon što ju je kupio, sliku je odneo u svoj studio u gradu Alvortu, po kojem je platno i dobilo ime.

Kasnije ju je prodao američkom kolekcionaru Henriju Puliceru koji ju je poklonio svojoj devojci... Slika je trenutno pohranjena u Švajcarskoj, a likovni stručnjaci nikako ne mogu da se dogovore da li je to zaista delo Leonarda da Vinčija...

I dok profesori Alesandro Vezosi i Karlo Pedreti tvrde da je ona original slike koju su milioni ljudi videli u Luvru, profesor sa Oksforda Martin Kemp kaže da je to nemoguće...

"Mnogo toga je na toj slici pogrešno. Haljina, kosa i okruženje. Jasno se vidi i po načinu slikanja da to nije Leonardov stil", izjavio je Kemp.

O čuvenoj slici u umetničkim krugovima konstantno traje prepirka o tome ko je osoba sa portreta, gde je on nastao, da li je iza priroda ili neki tajni simboli... U svakom slučaju, Mona Liza nikog ne ostavlja ravnodušnim bila ona prava ili kopija prave.

(MONDO)

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

leonardo da vinci

samo vi nagadjajte.. :))

tamara

Bolje da smaraju sa Mona Lizom nego sa knjigom Suzane Mancic, racunom Dunje Ilic iz kafane i sl.

ronin

Ma koga uopste zanimaju te precenjene gluposti?

SERIJE