• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađene kosti Ričarda III

Kralj je više od 500 godina počivao ispod parkinga.

Telo Ričarda III pronađeno je ispod parkinga više od pet vekova nakon njegove smrti.

Britanski naučnici su danas potvrdili da je DNK analiza pokazala da su ostaci iskopani iz jednog parkinga pripadali kralju Ričardu III, poslednjem vladaru iz loze Plantageneta.

"Analize obavljene na telu muškarca stradalog u borbi pokazale su da je reč o kralju Ričardu III", saopštio je Univerzitet u Listeru.

Ostaci su pronađeni u grobu otkrivenom ispod parkinga crkve Grej Frajars, rekli su na konferenciji za novinare dr Ričard Bakli i dr Turi King.

Kosti nepoznatog muškarca otkrivene su prošlog septembra, a otada se naučna zajednica bavila špekuliacijama da li pripadaju poslednjem kralju iz loze Plantageneta.

Pronađene su očuvana lobanja, kao i skelet u čiju je kičmu i dalje bio zabijen metalni vrh strele. Utvrđeno je da je muškarac star oko 32 godine preminuo između 1485. i 1550. godine, što se poklapa sa vremenom smrti Ričarda III.

Poslednji srednjovekovni kralj Engleske je stradao u boju na poljani Bozvort 1485, boreći se protiv vojske Henrija Tjudora, koji je kasnije postao kralj Henri VII. Ta bitka ujedno je označila i kraj višedecenijskog spora između kuća Jork i Lankaster, poznatijeg kao "Rat ruža".

(MONDO, foto Beta/AP)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milena Sirena

Interesantno je da ovakvu vest, niko ne komentarise, preporucuje, lajkuje, ali zato vesti o tamo nekim starletama i prostitutkama, su top tema broj jedan. Idiotluk.

SERIJE