• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nobel Orhanu Pamuku, Turska podeljena

Turski pisac, romansijer Orhan Pamuk, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, saopštila je Švedska kraljevska akademija. Pamuk se probio na svetskoj literarnoj sceni delima u kojima opisuje podele turskog društva na istok i zapad.

Turski pisac, romansijer Orhan Pamuk, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, saopštila je Švedska kraljevska akademija.

"U potrazi za melanholičnom dušom svog rodnog grada, Pamuk je otkrio nove simbole sudara i preplitanja različitih kultura", navodi se u saopštenju Švedske kraljevske akademije. Pamuk će, pored nagrade, od ugledne institucije dobiti i 1,36 miliona dolara.

"Veoma sam srećan i počastvovan. Pokušaću da se oporavim od šoka", rekao je Pamuk u telefonskom intervjuu švedskom listu "Svenska dagbladet". Turski pisac rekao je da će doputovati na uručenje nagrade 10. decembra u Stokholmu. "Biće zabavno", kazao je.

Upitan o eventualnim političkim posledicama dobijanja Nobelove nagrade, Pamuk je ogovorio: "Ne znam, videćemo. Za mene lično, to znači da me od sada više niko neće pitati kada ću dobiti Nobelovu nagradu, niti da li se nadam da ću je dobiti".

Orhan Pamuk se probio na svetskoj literarnoj sceni delima u kojima opisuje podele turskog društva na istok i zapad. Rodjen je u Istanbulu 1952, u bogatoj porodici. Upisao je arhitektonski fakultet, ali je odustao od studija kako bi napisao prvi roman.

Pamukovi romani, prevedeni na više desetina jezika, govore o sudaru prošlosti i budućnosti, Istoka i Zapada, sekularizma i islamizma, s radnjom često smeštenom u njegovom rodnom Istanbulu. U decembru prošle godine, državni tužilac u Istanbulu podneo je protiv njega tužbu zbog "uvrede turskog identiteta".

Pamuk je u februaru 2005. jednom švajcarskom listu izjavio da u Turskoj ne postoji volja za suočavanjem sa dve najbolnije epizode u novijoj istoriji te zemlje - masakrom Jermena tokom Prvog svetskog rata, za koje tamošnje vlasti tvrde da nije bio planirani genocid, i stradanja Kurda na jugoistoku zemlje tokom poslednjih decenija. "Trideset hiljada Kurda i milion Jermena je ubijeno, a niko osim mene se ne usudjuje da govori o tome", kazao je Pamuk u intervjuu. Tužilac je u januaru odustao od gonjenja zbog tehnikalija.

Medjunarodnu slavu stekao je trećim romanom, "Bela tvrdjava", istorijskim romanom čija se radnja zbiva u 17. veku u Istanbulu. Medju njegovim najpoznatijim knjigama su "Zovem se crveno", "Tiha kuća", "Crna knjiga", "Novi život", "Sneg" i knjiga tekstova o njegovom rodnom Istanbulu, pod nazivom "Istanbul, uspomene i grad".

Pamuk je 2005. dobio Nagradu za mir nemačkog udruženja književnih izdavača.

Pamuk je prvi pisac iz zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost od 1988, kada je to priznanje pripalo Egipćaninu Nagibu Mahfuzu.
Vest o dodeli Nobelove nagrade za književnost izazvala je podeljena reagovanja u Turskoj - dok jedni smatraju da je on svojim delom tursku književnost "upisao" u svetsku literaturu, drugi ga smatraju izdajnikom.

Tursko ministarstvo kulture pozdravilo je dodeljivanje Nobelove nagrade za književnost Orhanu Pamuku. "Veoma sam srećan i čestitam mu", rekao je televiziji NTV zamenik ministra kulture Mustafa Isen. Ta nagrada "će skrenuti medjunarodnu pažnju na tursku književnost i druge turske autore", dodao je.

Upitan koliko iskrenosti ima u reakciji turske vlade, Isen je odgovorio: "Mene zanima samo Pamuk romanopisac. Njegove ostale aktivnosti me ne zanimaju. Mislim da je dobar pisac i mislim da je nagradjen za svoje romane".

Ministarstvo inostranih poslova je izdalo saopštenje u kome čestita Pamuku na značajnom uspehu, ističući da će nagrada pomoći turskoj književnosti da dopre do šire inostrane publike. "Godinama smo očekivali da jedan turski književnik dobije Nobelovu nagradu", stoji u saopštenju. "Čestitamo našem piscu - dobitniku mnogih nagrada u zemlji i inostranstvu, čije je delo inspirisano raznim temama iz turske istorije, i želimo mu da i dalje ima uspeha u književnom životu", navelo je ministarstvo.

Pisac Adalet Agaoglu je kazao da je ovo "istorijski trenutak" i da će sada "pažnja biti okrenuta prema turskim piscima". Njemu se pridružio pesnik Refik Durbas, koji je izrazio nadu da će dodeljivanje nagrade Pamuku pomoći bogatoj turskoj književnosti da stekne širu publiku u inostranstvu.

Nacionalisti, koji smatraju Pamuka izdajnikom zbog njegovih komentara o masakrima nad Jermenima počinjenim u Prvom svetskom ratu, u doba Otomanskog carstva, optužili su Švedsku akademiju da je nagradila Pamuka zato što je ponizio Turke, navela je agencija AP.

"Nagrada nije nikoga iznenadila, mi smo je očekivali", izjavio je Kemal Kerindžiz, nacionalistički advokat koji je pomogao da se podigne optužnica protiv Pamuka. "Ova nagrada nije data zbog Pamukovih dela već zbog njegovih reči, zbog njegovih tvrdnji da je izvršen genocid nad Jermenima... Data je zbog toga što je ocrnio nacionalne vrednosti, zbog priznanja genocida", istakao je on.

"Budite sigurni da će sledeća nagrada otići Elifu Šafaku", rekao je Kerindžiz, aludirajući na jednog drugog turskog pisca koji je sudski gonjen i oslobodjen po istoj optužnici. "Kao turski državljanin ja se osećam postidjenim", rekao je Kerindžiz. S ovim gledištem se slaže i istaknuti turski pesnik Ozdemir Indže. "Ako pitate ozbiljne književnike, oni će Pamuka staviti na dno liste", kazao je on i dodao da "Nobelovu nagradu nije dobila turska literatura već Orhan Pamuk". "Sutra će u stranoj štampi osvanuti napisi: Orhan Pamuk koji je priznao genocid nad Jermenima osvojio je Nobelovu nagradu", rekao je Indže.

Predsednik Udruženja turskih pisaca Četin Tuzuner se nije složio sa ovakvom ocenom. On je istakao da će "Pamuk biti lokomotiva i prokrčiti put turskim piscima". "Turski pisci će naći svoje mesto u svetskoj literaturi", naglasio je on.

Dodela Nobela Pamuku pozdravljena je širom sveta.

"Kao prijatelj i poštovalac, želim da čestitam Orhanu Pamuku na zasluženoj Nobelovoj nagradi za književnost", naveo je Evropski komesar za proširenje Oli Ren.

"Današnja dodela Nobelove nagrade je dobra vest za svetsku književnost, ali i dobra vest za umetničke slobode, a posebno slobodu izražavanja", piše u njegovom saopštenju.

Britanski dramski pisac Harold Pinter (76), koji je 2005. dobitio Nobelovu nagradu za književnost, izrazio je oduševljenje vešću da je turski književnik Orhan Pamuk ovogodišnji laureat ovog prestižnog priznanja.

Pinter je u saopštenju objavljenom u Londonu istakao da je očekivao da Pamuk dobije Nobelovu nagradu prošle godine, ali "neko drugi ga je u tome sprečio".

"On je veliki pisac i nagrada nije mogla da ode u bolje ruke", rekao je Pinter.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE