• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gospodar prstenova na srpski način

Beogradski pisac Ivan Vukadinović objavio je nedavno svoj prvi roman "Večna vatra", svojevrsni nastavak trilogije "Gospodar prstenova" Engleza Dž.R.R. Tolkina.

Beogradski pisac Ivan Vukadinović objavio je nedavno svoj prvi roman "Večna vatra", svojevrsni nastavak trilogije "Gospodar prstenova" Engleza Dž.R.R. Tolkina.

Inženjer informatike u "Telekomu", Vukadinović (32) je rekao agenciji Beta da njegov roman nije "bukvalan nastavak" Tolkinovog klasika književnosti fantastike.

"Delo je inspirisano Tolkinom i jeste nastavak na odredjeni način, ali nije bukvalni nastavak. Moj roman može da funkcioniše sasvim nezavisno. Skoro svi likovi su novi, stari se pominju na nekim mestima, ali ne kao akteri radnje, već kao neko ko je nešto pre radio", naglasio je Vukadinović.

Uz početnu napomenu da radnja počinje hiljadu godina posle "Gospodara prstenova", Vukadinović je u Tolkinovom zamišljenom svetu stvorio novih dvadesetak junaka, a medju njima i kralja Zlata, potomka Aragorna, koji zle sile Mordora počinje da koristi za svoje potrebe.

Vukadinović ističe da je u "Večnoj vatri", prvom romanu iz planirane trilogije "Tri goblina", mogao da izbegne oslanjanje na "Gospodara prstenova", ali da to nije učinio jer otvoreno priznaje da je pisao nadahnut isključivo Tolkinom.

Dok čeka prve reakcije kritike i publike na roman koji je sam izdao u malom tiražu, Vukadinović kaže da će mnogima biti zanimljivo što za razliku od "Gospodara prstenova" u njegovoj knjizi "ima seksa na nekim mestima".

Profesor engleskog jezika na Univerzitetu u Oksfordu DŽon Ronald Revel Tolkin (John Ronald Reuel Tolkien) (1892-1973) postao je slavan zahvaljujući "Gospodaru prstenova", koji je pre nekoliko godina uspešno pretvoren u filmsku trilogiju holivudskog režisera Pitera Džeksona.

Više podataka o Vukadinoviću i njegovim radovima moguće je naći na http://br.geocities.com/trigoblina.

Ovaj mladi spski pisac nije prvi koji je pokušao da se nadoveže na "Gospodara prstenova". To je već učinio ruski pisac Nik Perumov 1993. godine, ali je njegovo delo, za razliku od Vukadinovićevog, pratilo potomke Tolkinovih likova.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE