• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Preporuka za kredite u švajcarcima fer

Preporuka Narodna banke Srbije u vezi sa kreditima u švajcarskim francima nije nefer prema korisnicima kredita u evrima, izjavili su danas predstavnici centralne banke.

Kod njih situacija nije bila tako problematična, odnosno nije tako dramatično povećana dinarska protivvrednost rate.

Zamenik generalnog direktora Sektora NBS za monetarne operacije, Predrag Djumić, izjavio je na brifingu za novinare da niko nije mogao da očekuje da će vrednost švajcarskog franka tako dramatično da poraste u određenom periodu, uz istovremeno slabljenje dinara.

"NBS je zbog toga odlučila da pomogne građanima, jer je situacija bila nepredvidiva i vanredna", rekao je Djumić.

On je izrazio nadu da će banke prihvatiti preporuku NBS jer je, prema njegovim rečima, pronađeno optimalno, kompromisno i sprovodivo rešenje prihvatljivo i za banke i za građane.

Prema podacima NBS, udeo kredita indeksiranih u stranoj valuti kod kojih postoje teškoće u otplati kredita na kraju marta ove godine bio je oko 3,5 odsto za kredite u evrima i 11 odsto za kredite u švajcarcima.

Ti podaci jasno upućuju na povezanost između slabljenja evra u odnosu na švajcarac i uvećanje udela problematičnih kredita u švajcarcima u ukupnim kreditima, navela centralna banka.

Kod kredita u švajcarskim francima, korisnici su u mnogo nepovoljnijem položaju zbog toga što je ta valuta ojačala u odnosu na evro za više od 30 odsto - krajem 2008. za oko 10 odsto, i za više od 20 odsto tokom 2010. i 2011. godine.

Time je odnos evro-švajcarski franak u poslednjih nekoliko godina promenjen sa maksimalnog nivoa od 1,68 odsto na sadašnjih oko 1,25 odsto, navela je viši ekonomista u NBS, Ana Ivković.

Ona je istakla da je više od 90 odsto kredita u švajcarcima uzeto 2007. i prvih meseci 2008. godine, i dodala da je preporuka NBS napravljena tako da najveće umanjenje rate imaju korisnici koji su najviše pogođeni kretanjem kursa.

Građani koji su uzimali kredite tokom 2007. i prvih devet meseci 2008. godine, kada je švajcarski franak bio najslabiji u odnosu na evro, prema preporuci, u naredne tri godine otplaćivali bi rate koje su za 12 do 19 odsto niže od njihovih tekućih rata.

Na primeru rate od 500 švajcaraca, to znači umanjenje od 95 franaka, rekla je Ivković.
Rok dospeća svakog odloženog potraživanja ne bi mogao da bude kraći od tri godine od dana dospeća pojedinačne rate, osim u slučaju kada kredit dospeva ranije. Kako bi se težak položaj korisnika tih kredita olakšao, na potraživanja čija je naplata odložena u skladu sa preporukom, banke ne treba da obračunavaju i naplaćuju kamatu.

(Tanjug, foto: MONDO, Petar Stojanović)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image