• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šekspirovi komadi iz ugla bestseler pisaca

Izvor mondo.rs

Izdavačka kuća "Hogart" saopštila je danas da radi na međunarodnom projektu koji će Šekspira približiti široj publici.

U projektu nazvanom "Hogartov Šekspir" pisci bestselera prepričaće Bardova dela u razumljivijoj proznoj formi, piše britanski "Telegraf". Do sada su se za rad na projektu prijavile dve autorke.

Scenarista i pisac Žanet Viterson izabrala je "Zimsku bajku". "Svi mi imao talismane-tekstove koje stalno nosimo sa nama. Ja sam na mnogo načina obrađivala 'Zimsku bajku' i ovo je sjajna prilika da je uradim kako treba", rekla je ona.

En Tajler će joj se pridružiti u prepričavanju "Ukroćene goropadi". "Ne znam čemu se više radujem, otkrivanju tajni goropadne Kejt ili otkrivanju onoga šta drugi pisci rade sa njihovim likovima iz Šekspira", rekla je ova dobitnica Pulicera.

Pokušaj Čarlsa i Mari Lemb u 18. veku da Šekspirova dela prepričaju pokazao se veoma popularnim kod dece, ali i odraslih.

Mnogi, međutim, strahuju da bi menjanjem forme Šekspirovih komada, kompleksan poetski jezik bio izgubljen. Šekspir bi bio čitaniji ali bi nestalo uzbuđenje čitanja staroengleskog koje je, smatraju puritanci, ključan deo iskustva.

Mnogi njegovi komadi adaptirani su za film i televiziju i često su radnje prebacivane u moredna okruženja zadržavši originalni dijalog. Zbog toga što su replike govorili Leonardo DiKaprio, Kenet Brana ili Patrik Stjuart, Šekspir je postao prijemčiviji običnom svetu.

Hogartov projekat trebalo bi da bude pokrenut 2016. na 400. godišnjicu Bardove smrti.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE