• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kanal Morava - Vardar isplativ, utvrdili Kinezi

Izvor mondo.rs

Kineska kompanija Gežuba korporejšn završila je studiju izvodljivosti za kanal Dunav-Morava-Vardar i dostavila je srpskom Ministarstvu za prostorno planiranje.

Kinezi su završili studiju izvodljivosti za kanal, projekat je ocenjen kao izvediv i isplativ. Iz ove studije proističu mogućnosti za hiljade različitih projekata iz oblasti ne samo saobraćaja, već i energetike, poljoprivrede, turizma, odbrane, prenose "Novosti" izjavu ministra Milan Bačević.

Ministar napominje da će cena projekta zavistiti od obima radova na koje se Vlada Srbije eventualno odluči.

"Ogromna sredstva su potrebna i taj novac Srbija nema, niti može da uzima kredite. Moja ideja je koncesija. Vlada Srbije će vrlo brzo pokrenuti razgovore oko realizacije i sa Kinezima već u subotu planiramo susret", kaže ministar.

Kanal Morava, kaže ministar, svrstaće Srbiju u evropske velesile a ako neka velika kompanija stane uz državu projekat bi vrlo brzo mogao biti realizovan, ali "ako ga budemo gradili sami, onda bi to trajalo predugo ili nikada".

Predsednik Srbije zadovoljan studijom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je studija izvodljivotsti za kanal "Morava" pozitivna, navodeći da se time dokazuje da je san koji traje toliko godina ostvariv.

Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije, Nikolić je pozvao Vladu Srbije da uđe u realizaciju ovog značajnog projekta i da ponudi investitorima da putem koncesija izgrade objekte koji su predviđeni projektnom dokumentacijom.

Stručnjaci su još pre 100 godina, kako je istakao predsednik, shvatali značaj ove ideje i tek sada je ona uspela da se približi realizaciji.

"Ovaj projekat je bio razlog mnogih napada na mene tokom predizborne kampanje, ali sada je sasvim jasno da su građani napravili pravi izbor, jer ljudi se razlikuju po tome da li imaju viziju ili ne", istakao je Nikolić.

Tagovi

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan_

Nedovoljno vode za kanal, neozbiljna studija i Makedonce niko nista ne pita..

ristob

ima jedno pravilo, ako projekat da se izvede treba 1 godina, onda studija izvodljivosti, opravdanosti i eventualne stetnosti na okolinu i slicno da bi se uradila kako treba ne moze da se uradi za manje od polovine tog istog vremena, a sad kinezi zacas zavrsise studiju, ima da nam za dve godine iskopaju kanal... jedino jos ne znam kako smo planirali da sipamo vodu u taj kanal? da mozda preusmerimo iz save i dunava, verovatno se rumunija i bugarska nece buniti zbog smanjenja kolicine vode u crnomorskom slivu :)... neozbiljno stvarno... ako je sve tako super, nek okace lepo na net bar generalne detalje studije, da i narod i strucnjaci daju neki komentar, neobavezujuc, ali moze biti koristan...

neuki

@ristob dobro,el chujesh ti sebe? pojasni nama neukima zashto voda ne bi mogla iz dunava u kanal da se ulije? i pojasni zashto bi smo dali 5 para za pobunu bugara i rumuna i crnomorski sliv? jesu to nas bugari pitali npr kada su nachichkali nuklearne elektrane duz dunava na samo 300,400 km od velikih gradova u Srbiji? poshto vidim da poznajesh tu materiju,pojasni malo i nama ostalima,molim te.

special image