• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić obećava: Srbija u EU 2020.

Izvor MONDO/Agencije

Aleksandar Vučić na stranačkom skupu povodom pet godina rada stranke kazao da SNS ostvaruje svoja obećanja a krajnji je cilj Srbija u EU 2020. Hiljade simpatizera ostalo je ispred pune beogradske Kombank arene.

U prepunoj Kombank areni u Begoradu i još petnaestak hiljada simpatizera pred njom, Srpska napredna stranka je svečano proslavila pet godina rada.

Aleksandar Vučić, lider stranke, potpredsednik Vlade i, kako se navodi u javnosti, najmoćniji čovek u Srbiji rekao je da je stranka nastala "iz potrebe Srbije da preživi".

"Mi rizikujemo, mi kažemo istinu kada je teško istinu podneti - da se po starom ne može više živeti, da moramo stignemo vreme. Takve promene prevazilaze snagu jedne stranke, mora da je podrži narod. A narod će podneti taj teret i istrpeti muku ako vidi pravdu", rekao je Vučić.

"Nikada više u Srbiji neće biti garantovano radno mesto 'od kolevke pa do groba', ali niko neće ni dobiti namešten tender, niko neće moći da bude bahati funkcioner. Zapamtite, ne otvaramo radna mesta za stranku i pristalice već za sve nas" rekao je Vućić svojim kolegama.

Vučić je najavio da će, uz dokazanu borbu protiv korupcije. ubuduće za SNS postojati samo "tri ključne stvari: ekonomija, ekonomija i ekonomija".

Država mora, kaže Vućić, da stvori ambijent za strane investitore ali i stabilan temelj razvoja privatnog preduzetništva. Otvaraće se radna mesta ali mora da se poveća fiskalnu odgovornost i odgovornost funkcionera prema radu i građanima.

"Ali moraćemo i da svi zajedno radimo više. I da se više ne hvalimo da u penziju odlazimo sa četrdeset godina. Srbi će ići u penziju kada i Nemci, jer otkad se to Srbi boje rada i stide posla", rekao je Aleksandar Vučić.

Na kraju lider SNS-a je konkretno najavio i "cilj svih ciljeva" - ulazak u Evropsku uniju 2020. godine.

"Taj zadatak ćemo ostvariti, kao što pre pet godina najavili i sada ostvarujemo druge", rekao je Vučić.

Telegram podrške Ivice Dačića

Na otvaranju skupa pročitan je telegram premijera Ivice Dačića koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje skupu jer je otputovao u Luksemburg, na prvi sastanak Saveta za implementaciju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Dačić je u telegramu naveo da su pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim i SNS na parlamentarnim izborima, doveli do toga da može da se formira vlada koja će biti "motor i gorivo" koje je Srbiju vratilo u društvo dostojanstvenih i poštovanja vrednih država. "To nam je dalo snagu da uradimo ono što pre nas niko od političara nije uradio, da odbijemo da krijemo probleme, da se suočimo sa njima i redom počnemo da ih rešavamo", poručio je Dačić u telegramu koji je uputio SNS, a koji je pročitan na početku velikog skupa SNS u Kombank areni.

Stranački skup je inače otvorio suosnivač stranke, njen prvi predsednik a sada predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je ima reči ohrabrenja ali i pokude za članove stranke.

"Nemojte se ululjkati uspesima borba se nastavlja i uspesi su tek pred nama. Još treba pronaći novac otet od građana Srbije i privesti odgovorne", reči su su iz izlaganja kojim je osnivač Srpske napredne stranke i aktuelni predsednik Republike otvorio skup.

Nikolić je istakao da stranka bespoštedno vodi borbu protiv korupcije i da je njen predsednik Aleksandar Vučić preuzeo taj zadatak, a mnogo to pokušavaju da omalovaže i prestave kao politički progon.

"Ranije niko osim kriminalaca nije znao šta Srbija hoće, ni ovde ni u Rusiji, SAD, Kini... Neke prijatelje smo olako oterali pa smo počinjali od nule. Danas je Srbija poštovan i kredibilan sagovornik u svetu. Evropski put niko ne dovodi u pitanje i stižu samo pohvale za taj proces", kaže Nikolić.

Predsednik Srbije kaže da su u zemlji od teških ekonomskim mera oporavka sačuvani oni koji teško i žive ali se građanima ne pričaju bajke već saopštavaju neprijatne člinjenice.

"Zbog toga MMF više ne diktira Srbiji šta da radi već Srbija sama izlazi sa planovima oporavka" rekao je Nikolić.

Osnivač i bivši lider SNS poručio je večeras da ta stranka od svojih članova i simpatizera traži žrtvovanje za dobrobit Srbije, istakavši da će im prosperitet države biti najveća nagrada.

Nikolić je u govoru, koji je trajao nepunih petnaestak minuta, nekima u stranci zamerio na tome što su se "sklonili u hladovinu" i borbu za svoj ponos prepustili nekolicini, Vučiću pre svih.

Pred Arenom 15.000 ljudi

Prema izjavama stranačkih funkcionera datim TV Pink, simpatizeri su u Beograd dovezeni sa 500 autobusa iz cele Srbije. Pred Arenom, zvaničnog kapaciteta 25.000 ljudi, ostalo je oko 15.000 hiljada ljudi za koje nije bilo mesta u hali i oni će da tok svečanosti pratiti spolja, preko velikog video ekrana.

Svečanosti su, osim članova i funkcionera stranke, prisustvovali i predstavnici drugih partija, diplomate iz zemlje i inostranstva, kao i druge ličnosti iz javog života Srbije.

Na skupu su bili brojni članovi Vlade Srbije, zamenik predsednika SPS Žarko Obradović, predsednik i potpredsednica URS Mlađan Dinkić i Suzana Grubješić, lider JS Dragan Marković Palma, lider NS Velimir Ilić, lider SPO Vuk Drašković...

Na proslavi petogodišnjice najjače parlamentarne stranke u Srbiji bili su i bivši šef italijanske diplomatije i savetnik vicepremijera Vučića Franko Fratini, koji se i obratio prisutnima, predsednik Parlamentarne Skupštine Saveta Evropske Žan Klod Minjon, bivši slovački premijer Mikulaš Dzurinda, specijalni izaslanik ruskog predsednika Vladimira Putina Aleksandar Mihajlovič Babakov, austrijski ministar poljoprivrede Niki Berlakovič, koji je takođe govorio...

Obeležavanju godišnjice SNS prisustvovali su brojni državnici i politički lideri iz regiona, među kojima su predsednik RS Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović, bivši predsednik SCG Svetozar Marović, lider Nove srpske demokratije iz Crne Gore Andrija Mandić, potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske Milorad Pupovac...

Iz sveta kuluture i javnog života i sporta, među zvanicama su bili kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, pesnik Gojko Đogo, pevači Zdravko Čolić, Željko Samardžić i Aca Lukas, vlasnik TV Pink Željko Mitrović, nekadašnji golman fudbalske reprezentacije Srbije Ivica Kralj, direktor FK "Crvena Zvezda" Dragan Džajić...

Svečanost je otvorena uz, bezmalo pop verziju himne koju je pevao pojac Pavle Aksentijević.

Ništa manje moderan aranžman srpskih izvornih pesama imali su iz ansambla Vrelo, čiji je nastup kao genijalnu ideju opisao jedan od govornika, Mađar Lajoš Koš, a bilo je tu i modernog baleta i kolca, sve u stilu srpskog "Riverdensa".

Bivši šef italijanske diplomatije i savetnik Vlade Srbije Franko Fratini, kao i Lajoš Koš, izjavili su da se proširenje EU nastavlja i da taj proces neće biti moguće okončati pre nego što i Srbija postane njena članica, jer, kako su istakli, Srbija već jeste deo Evrope.

"Uprkos teškoćama u krizi, evropsko ujedinjenje nije gotovo - nastavlja se. Srbija zaslužuje punopravno članstvo u EU jer je suštinski deo evropskog ujedinjenja. Srbija je već deo Evrope iz istorijskih, političkih i ljudskih razloga", rekao je Fratini

SNS je osnovana 10. oktobra 2008. godine, a nastala je izdvajanjem frakcije okupljenje oko Tomislava Nikolića iz Srpske radikalne stranke (SRS) u septembru te godine.

On je 5. septembra 2008. podneo ostavku na mesto šefa poslaničke grupe radikala i zamenika predsednika SRS-a i osnovao poslaničku grupu "Napred, Srbijo" u Narodnoj skupštini, nakon čega mu se pridružio i bivši generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić, a potom i ostali funkcioneri.

Nikolić je u međuvremenu postao predsednik Srbije, a SNS najjača stranka u Srbiji i okosnica vlade, u kojoj je njen lider Aleksandar Vučić prvi potpredsednik.

Tagovi

sns

Komentari 77

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PEĐA

Slave najgladniji, najgluplji i najveći džabalebaroši.

PEĐA

Na kakvim li je ovaj narod drogama?

Canetti

Ovo je spektakl koji se retko vidja!Cestitke srpskim naprednjacima!Samo napred za naprednu nasu majku SRBIJU!

special image