"Naš vinograd se nalazi u Rajačkom vinogorju, kod Negotina, gde je odličan spoj tla, klime, sorte i čoveka, a u tome je tajna dobrog vina", rekao nam je menadžer vinarije "Matalj", Nikola Matalj, čije vino "Kremen Kamen" iz 2011. je proglašeno najboljim srpskim vinom na Velikom testu najboljih vina Srbije.

Da li je 2011. inače dobra berba, ili je vaše vino izuzetak?

"Ta godina se za vino uglavnom svuda pokazala kao dobra, a u našoj vinariji i kao malo bolja, s obzirom na nagrade koje smo osvojili."

To znači da kada vidimo da na nekoj boci piše – 2011, da slobodno naručimo?

"Naravno, nećete pogrešiti. Što se ovog pobedničkog vina tiče, neće ga biti na tržištu još jedno mesec dana, a i onda samo uekskluzivnim restoranima, vinarijama i vinotekama, jer ga nema mnogo. Velika vina ne mogu da se naprave u velikim količinama."

Šta to znači "velika vina"?

"To su vrhunska, takozvana 'zlatna vina' jer pobeđuju na takmičenjima. Ona ne mogu da se prave za mnogo boca jer uslovi u kojima nastaju se menjaju u nekom delu parcele i to više nije isto."

Ukoliko zbog ograničenog broja boca ne stignemo da ga nabavimo, koje drugo vaše vino biste nam preporučili da pijemo, a da je najsličnije ovom "zlatnom"?

"Mi smo mala porodična vinarija, a naš vinograd leži na kamenu, zbog čega se ovo vino i zove 'Kremen Kamen'. U prodaji možete naći naše vino 'Kremen', iz našeg bazičnog nivoa ponude, takođe, odličan kaberne, a preporučio bih vam i naš šardone 'Terasa' iz 2012. koje je večeras osvojilo zlatnu medalju u kategoriji belih vina."

Koliko košta boca vašeg vina i da li je cena garant da smo kupili dobro vino?

"Naš 'Kamen', na primer, košta 1.100 dinara. Kada kupujete vino, isto je kao i kada kupujete bilo šta drugo - samo vi znate šta volite, šta vam prija, bez obzira na to koliko košta. Možda vam farmerke od 10 evra, bolje stoje nego one od 100."

Dakle, najbolje vino je ono koje nam najviše prija, bez obzira na cenu i medalje?

"Apsolutno. Takmičenja za najbolje vino su kao i takmičenja u kuvanju - svi nešto spremaju, neko bolje neko lošije, ali svi oni svakoga dana kuvaju i da bi jeli. Naravno da podržavam izbore za najbolja vina, naročito poput ovog Velikog testa najboljih vina Srbije, kada naše proizvode ocenjuje internacionalni žiri. Ovo je odlična prilika da vidimo ko je dobar, ko najbolji."

Da li vaša vina mogu da se kupe i van Srbije?

"Ne, zato što smo mi mala vinarija i sve što napravimo brzo rasprodamo u Srbiji. Ali, ako nađemo nekog dobrog partnera van naše zemlje, razmislićemo o izvozu."

Šta biste nam preporučili da jedemo uz ovog "crvenog pobednika"?

"Ovo je jako, taninsko, ekstraktivno vino koje traži jaču hranu. Ima 14 odsto alkohola i zahteva teška mesa, junetinu i teletinu, biftek srednje pečen. Može i uz roštilj, ali tu morate biti pažljivi prilikom pečenja, jer je roštilj inače problematična za slaganje sa vinima zbog ukusa vatre i zagorelosti."

Da li se slažete sa mišljenjem da je vino lek?

"To je nauka dokazala. Prirodni sastojak crnog vina resveratrol, pozitivno utiče na kardiosistem. Jedna od najzdravijih kuhinja je mediteranski, a zna se koliko je tu zastupljeno vino."

Kažu i da je vino afrodizijak?

"To već ne znam da li je nauka dokazala, ali statistika jeste."