• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uz "Marš na Drinu" počela gradnja Južnog toka

Izvor mondo.rs

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić direktnim videom linkom dao je znak za zavarivanje prvog spoja Gasovoda u Šajkašu čime su simbolično otvoreni radovi na gradnji Južnog toka kroz Srbiju.

"Dugo ste čekali, počnite", rekao je Nikolić nakon čega je počela izgradnja deonice gasovoda za ruski gas "Južni tok" kroz Srbiju što će koštati 1,9 milijardi evra.

Na svečanoj ceremoniju u Palati Srbija govorili su pored Nikolića i Ivica Dačić, resorni ministri i predstavnici "Gasproma", a pročitana je i poruka Vladimira Putina. Svi su složni u oceni da je u pitanju istorijski događaj ne samo za Srbiju, već za ceo region, ali i Evropu.

Na početku ceremonije, predsednik Tomislav Nikolić rekao je da su Srbija i Rusija ispisale mnogobrojne stranice zajedničke istorije i da su uvek zajedno pobeđivale na istoj Strani.

"Južni tok nije samo priča o magistralnoj trasi već je i simbol povezivanja država i naroda", kaže Nikolić.

On je ukazao da će ta investicija u Srbiji direktno otvoriti 2.500 radnih mesta, a indirektno i oko 100.000, kao da će zahvaljujući Južnom toku dugoročno biti rešeno snabdevanje gasom za oko 35 miliona domaćinstava širom Evrope.

Nikolić je početak izgradnje čestitao i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koga je nazvao prijateljem i zaštitnikom Srbije.

Predsednik je ocenio da će Južni tok doneti dobrobit velikom broju zemalja, a da će Srbija imati značajno mesto zbog energetskog čvorišta koje se planira.

"Ovako važna uloga koju Srbija ima nije samo pitanje geografije već i posledica međunarodnog prepoznavanja Srbije kao ključne države regiona koja svojom politikom doprinosi stabilnosti", rekao je Nikolić.

"Srećan početak gospodine Putin, na mnogaja leta", rekao je Nikolić na kraju govora.

Na skupu je pročitana i poruka Vladimira Putina koji je uputio češtitke učesnicima i gostima.

Putinovu poruku preneo je ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak..

"Gradnja gasovoda će biti veliki doprinos poboljšanju međunarodne energetske sigurnosti", poručio je Putin, i dodao daje je ovo važan događaj ne samo za Srbiju i balkanske zemlje, već i za čitav evropski kontinent.

Južni tok će, dnom Crnog mora, ujediniti ruske najveće prirodna nalazišta gasa sa najvećim tržištima jugoistočne Evrope, i osigurati pouzdano snabdevanje gorivom za evropske potrošače, bez rizika u transprotu. To će biti veliki doprinos međunarodnoj energetskoj sigurnosti, naveo je ruski predsednik, a preneo Novak.

Gradnja izuzetno velikog gasovoda kroz Srbiju, privući će velike investitore u Srbiju i region, doprineti zapošljavanju, podstaći dalji socijalni i ekonomski razvoj.

Saradnja na gradnji gasovoda logično se uklapa u tradicionalno prijateljske odnose Srbije i Rusije, zaključio je Putin.


Potom su potpisana tri ugovora - Protokol o zajmu, Ugovor o tranzitu i Ugovor o povezivanju delatnosti od opšteg interesa između srpske i ruske strane.

Po potpisivanju navedenih dokumenata govorio je premijer Srbije Ivica Dačić, koji je rekao da je danas dan kad Srbija posle više od četiri decenije gradi jedan od kapitalnih projekata, pošto je pre 40 godina napravljen Đerdap.

U pitanju je projekat od životnog značaja za Srbiju, rekao je Dačič.

On je kazao da sa Južnim tokom Srbija dobija drugi pravac snabdevanja
ruskim gasom, i postaje gasno energetsko cvorište u regionu i Evropi.

Premijer je dodao da će iz Srbije ići dva kraka gasovoda ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj, a i da je od Vlade Makedonije dobio uverenje da će doneti odluku da se gradi i krak ka toj državi.

Dačić je kazao da je na razgovorima sa Prištinom u Briselu predložio da jedan krak ide i prema Kosovu i Metohiji.

Premijer je istakao da je međunarodni projekat gasovoda Južni tok vredan oko 16 milijardi evra, i da će se više od 10 odsto ukupnih potreba za gasom transportovati preko Srbije, kroz Južni tok.

"Gradnjom Južnog toka, zaposliće se i domaća građevinska industrija i to će doprineti smanjenju nezaposlenosti u Srbiji, što je jedan od glavnih ekonomskih ciljeva Vlade", rekao je Dačić.

Nakon toga predsednik Srbije direktnim videom linkom dao je znak za zavarivanje prvog spoja Gasovoda, koje je obavljeno u Šajkašu.

Po otpočinjanju radova, na svečanosti je govorio i predsednik Upravnog odbora "Gazproma" Aleksej Miler, a obratili su se i ministarka energetike Zorana Mihajlović i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Miler je poručio  da smo "svedoci istorijski važnog događaja" i da će Južni tok "zauvek ukloniti tranzitne rizike i obezbediti garantovane isporuke gasa u Srbiji i Evropi", kao i da će obezbediti 63 milijarde kubika gasa protoka godišnje.

"To potpuno menja energetsku situaciju čitave Evrope", poručio je on, i dodao da Srbija postaje centar tranzita gasa.

"Projekat će postati lokomotiva ekonomskog razvoja ne samo Srbije, već i čitavog regiona", dodao je Miler.

Zorana Mihajlović izjavila je da je Južni tok "krvotok" za privredni, industrijski i individualni razvoj i pospeši otvaranje radnih mesta, jer je, istakla je, to ono čemu Srbija teži.

"Sve države koje će se napajati gasom iz Srbije, i svi mi zajedno, činimo jednu porodicu koja će racionalno i ravnomerno koristiti te resurse", poručila je Mihajlović. Ona je citirala Lava Tolstoja: "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a sve nesrećne su nesrećne na svoj način":

"Mi u Srbiji želimo da budemo ne samo deo porodice, već deo srećne i velike porodice i mislimo da je to upravo pocetaka izgradnje Južznog toka", rekla je Mihajlović.

Svečanost je okončana intoniranjem melodije "Marš na Drinu".

Početak radova  iz Palate Srbija u Beogradu praćen je direktnim TV prenosom iz Šajkaša, a za svečanost povodom početka gradnje akreditovano je 165 predstavnika oko 35 medija, među kojima su i medijske kuće iz Rusije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Međunarodni gasovod "Južni tok", projekat ruske državne kompanije Gasprom, ukupno će koštati više od 16 milijardi evra. Namenjen je transportu prirodnog gasa iz Rusije, kroz Crno more, Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, do potrošača u Zapadnoj Evropi.

Izgradnjom "Južnog toka" Srbija će dobiti i drugi cevovod za snabdevanje gasom, pošto sada uvozni gas dobija preko Mađarske.

Budući gasovod je predviđen energetskim sporazumom Srbije i Rusije, od 25. januara 2008. na osnovu tog sporazuma Naftna industrija Srbije (NIS) je prodata Gaspromnjeftu za 400 miliona evra, a Gasprom je postao vlasnik 51 odsto podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Deonica "Južnog toka" kroz Srbiju biće dugačka 421 kilometar, a predviđena je izgradnja dva kraka - ka Hrvatskoj (52 kilometra) i ka Republici Srpskoj (BIH) (105 kilometara). Radi se projekat i trećeg, juznog kraka, prema Makedoniji.

Izradnja "Južnog toka" kroz Srbiju trebalo bi da se završi za dve godine.

Kapacitet tog gasovoda u Srbiji biće 40,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Planirano je da izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj, "Južni tok Srbija", u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a Gasprom 51 odsto vlasništva.

Na današnjoj svečanosti u Palati Srbija  potpisani su rusko-srpski sporazumi o obavljanju delatnosti od opšteg interesa - kompanija "Saut strim" (South Stream - Južni tok), o transportu, i o kreditu Srbijagasa i firme "Saut strim".

Energetska zajednica Jugoistočne Evrope je prošlog ponedeljka, 18. novembra, upozorila da je sporazum o izgradnji gasovoda Južni tok u Srbiji u neskladu s propisima EU, pošto treća strana nema pravo da koristi kapacitete tog gasovoda i pošto ugovorom nisu razdvojene delatnosti gasnih kompanija u Srbiji u transportu i snabdevanju.

Očekuje se da sporna pitanja budu rešena pregovorima Sekretarijata Energetska zajednice, Vlade Srbije i Srbijagasa.

Tagovi

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

velja

digli pompu oko necega sto ce se mozda isplatiti kroz 20 godina i donositi mizeran prihod, ako uopste bude postojao gas tada

Lem

Gas ce biti preskup za prosecnu srpsku platu,a ti silni radnici koji se zaposle u gradjevini za godinu dve kad se gasovod zavrsi dobice otkaze,a Rusi ce biti vlasnici busotina nafte,gasa,tranzita i skladistenja gasa.

Realno

@Lem pa hajde kad si toliko pametan nek je i na 2 godine 100 000 ljudi znas li ti koliko je to priliva novca? Neka je i na 2 godine kad nema posla i to je nesto... bolje i to nego da placemo kako nas zapad zeza i kako nemamo para da prezivimo...ovako makar koliko toliko imaju sansu ljudi...

special image