• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krstić: Budžet sastavljen realno i odgovorno

Izvor Tanjug

Predloženi državni budžet Srbije za 2014. sadrži "minimum neophodnih mera i maksimum socijale odgovornosti", poručio je danas ministar finansija Lazar Krstić.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, ministar je ponovio da je predlog ovog budžeta realan i odgovoran, drugačiji od prethodnih jer prvi put prikazuje kompletan deficit koji ce iznositi 7,1 odsto bruto domaceg proizvoda (BDP).

U dokumetnu se prikazuje, rekao je, sve što je ranije bilo "ispod crte", a odnosilo se na garancija javnim preduzećima. Predlog oslikava i plan koji je Vlada odlučna da sprovede, dodao je, a uključuje odgovorno ponašanje u javnom sektoru i rešavanje problema u bankama.

Vlada je odlučna i da za tri do četiri godine suzbije sivu ekonomiju za šta su prvi koraci već preduzeti, a biće ograničeno i zapošljavanje u javnom sektoru, u kome radi više od 750.000 ljudi, mnogo više nego što je Vlada procenjivala.

"Budžet odslikava politiku i samim tim, odslikava i neke rizike sa kojima se suočavamo", rekao je i dodao da je za njegovu realizaciju potrebno i finansijsko i socijalno odgovorno ponašanje.

Poslanik Demokratske stranke Božidar Đelić ocenio je da je predlog budžeta "neodgovoran" i da se ne vidi nijedna mera pomoći najugroženijim građanima koji će biti pogođeni povećanjem niže stope PDV-a sa osam na deset odsto.

U Tranzicionom fondu novca za 20.000 radnika

Ministar Krstić kaže da su sredstva u Tranzicionom fondu za 2014. godinu dovoljna za otpremnine od 15.000 do 20.000 radnika preduzeća u restrukturiranju. Krstić je precizirao da je od 20 milijardi dinara iz Tranzicionog fonda, dve milijarde predviđeno za aktivne mere zapošljavanja, a 18 milijardi dinara za isplatu minimalnih zarada, povezivanje radnog staža i otpremnine.

Vlada je povećala javni dug za pet milijardi evra, a novim budžetom ga dodatno uvećava za 6,5 milijardi, na ukupno 26,5 milijardi evra, ocenio je on. Budžet, po njegovom mišljenju, nema razvojnu komponentu i nerealna su očekivanja Vlade o povećanju prihoda budžeta od podizanja niže stope PDV-a.

"Povećava se porez na hleb, mleko, ulje, lekove, a to pogađa sve slojeve stanovništva, i time Vlada kaže da nema nikakvo rešenje osim da sve oglobi", prokomentarisao je Đelic.

Ministar Krstić je Đeliću odgovorio da je prikazivanjem realnog stanja u budžetu, Vlada pokazala odgovornost i iznela paket mera za sve problematičcne delove javnih finansija.

Đelić je rekao da se jasno vidi da su srpske javne finansije na izdisaju i da su mnogobrojne najave, koje je imala ova vlada poslednjih godinu i po dana, ostale samo na nivou najava.

"Ovde prisustvujemo sumraku javnih finansija Republike Srbije. Ono što ministar nije rekao, to je da je ukupni prihod budžeta Republike Srbije, za oktobar mesec ove godine, za 20 milijardi manji, nego što je to bio slučaj pre godinu dana", rekao je Đelić.

Krstić je uzvratio: "Ako je ovo sumrak srpskih finansija, vi ste imali i jutro i podne i rano popodne. Pa ste nas prosto ostavili ovde gde jesmo". Naglasio je da se strukturne reforme u Srbiji nisu sprovodile onda kada je za to bilo prilike, a naročito u poslednjih pet godina.

On je napomenuo da se ne radi o iznuđenom, već o odgovornom budžetu i da resorno ministarstvo želi da se usvoji drugačiju budžet, na drugačiji način nego što je ranije bio slučaj.

On je na sednici odbora rekao i da su stavljene garancije za Srbijagas i Železaru Smederevo u nadi da će se pronaći odgovarajući program restruktuiranja, kako bi se omogućilo da oni sami zarade novac.

Poslanik Srpske napredne stranke Veroljub Arsić rekao je da je Đelić "ljubomoran" što je sada inflacija niska, a devizni kurs stabilan, za razliku od vremena kad je on bio ministar finansija.

Skupštinski Odbor za finansije usvojio je danas u načelu više predloženih zakona, koji su u proceduri zajedno sa Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu.

Odbor je usvojio predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, o izmeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, o izmenama i dopunama Zakona o duvanu.

Sednica Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu su predlog zakona o budžetu, kao i set predloga drugih zakona, počinje sutra.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image